Naučnici "oživjeli" lice mladića koji je umro prije 1300 godina

Radiosarajevo.ba
Naučnici "oživjeli" lice mladića koji je umro prije 1300 godina
Foto: Oscar Nilsson, National Geographic / Savršeni zubi

Naučnici su napravili nevjerovatnu rekonstrukciju lica čovjeka koji je, na području današnje Švicarske, živio u 700. godini nove ere.

Dali su mu latinsko ime Adelasius Ebalchus, s obzirom na to da je živio u periodu kada su Germani počeli naseljavati područje današnje Švicarske, mijenjajući jezik i kulturu ostataka Rimskog carstva u onu koja je pripadala plemenu Alemana.

No, njegovo ime i ono što mislimo da znamo o njemu, uglavnom je spekulacija. Ono što je činjenica jeste da je njegovo lice rekonstruirano prema lobanji skeleta koji je otkriven 2014. u jednom od 47 grobova koji su pronađeni prilikom gradnje u gradu Grenchenu.

Grob neznanog mladića - undefined

Foto: Oscar Nilsson, National Geographic: Grob neznanog mladića

Pokopan je u tzv. rimskom stilu, njegov grob je bio označen kamenjem, a noge su pokazivale sjever.

Naučnici su otkrili da je imao između 19 i 22 godine i bio je malo viši od metar i po. Patio je od hroničnog osteomijelitisa, infekcije kostiju i izrazitog nedostatka vitamina što je vjerovatno dovelo do njegove rane smrti. S ozbirom na to da mu je grob bio označen kamenjem, vjerovatno je bio višeg socijalnog statusa.

Njegovo lice "vratio je u život" Oscar Nilsson, arheolog koji rekonstruira lica . Kaže da su mu najupečatljiviji bili zubi.

"Nikad nisam vidio savršenije zube", govori Nilsson, koji je rekonstruirao i lica ljudi iz Paleolita. 

Savršeni zubi - undefined

Foto: Oscar Nilsson, National Geographic: Savršeni zubi

Upravo zbog toga, odlučio je na Adelasisusove lice staviti osmijeh, što inače nije praksa. Kad se rekonstruira lice, pogotovo u forenzici, ne savjetuje se stavljanje osmijeha na lice, otkriva Nilsson, jer kod posmatrača stvara podsvjesni dojam da je riječ o sretnoj osobi.

"Ne želimo opisivati ličnost nekoga o kome ne znamo ništa", dodaje ovaj naučnik, piše National Geographic.

Lice Adelasiusa bit će izloženo na izložbi u lokalnom muzeju u junu, a u novembru odlazi, kao stalna postavka, u Muzej arheologije u Oltenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije