Naučnici "oživjeli" mumiju: Pogledajte kako su izgledale drevne Egipćanke

Radiosarajevo.ba
Naučnici "oživjeli" mumiju: Pogledajte kako su izgledale drevne Egipćanke
Zahvaljujući modernoj tehnologiji i nevjerovatnom trudu, multi-disciplinarna grupa naučnika uspjela je nedavno “oživjeti” jednu egipatsku mumiju.

Žena, koju su nazvali Meritamun, umrla je kad je imala između 18 i 25 godina, prije neke dvije hiljade godina u drevnom Egiptu. Njeni ostaci pronađeni su u podrumu australskog Univerziteta Melbourne – vjeruje se da je mumiju Meritamun u Australiju donio profesor Frederic Wood Jones, koji je vodio arheološke radove u Egiptu '30-ih godina prošlog vijeka.

 

Njenu priču, ko je bila, kako je umrla...ne znamo. Ipak, zahvaljujući trudu naučnika, jedan dio njenog života sada je pred nama – njeno lice.

 

Uz pomoć CT-a otkrili su da je njena lobanja, ispod zavoja, i dalje u jako dobrom stanju. Uočili su da je imala dva upaljena zuba i da je imala anemiju. Naučnici pretpostavljaju, zbog regije u kojoj je živjela, da je možda imala malariju ili šistosomijazu, bolest koju uzrokuju parazitski crvi. U toku je i analiza njenog tkiva, uz pomoć koje bi trebali saznati kakva je bila njena ishrana i u kojoj je tačno regiji živjela.

 

Uz pomoć CT-a napravljen je kompjuterski model njene lobanje koja je, zahvaljujući 3D printeru koji ju je kreirao 140 sati, “oživjela”. Model je potom preuzela skulptorka Jennifer Mann, koja se bavi forenzičkom rekostrunkcijom i koja je stvorila čaroliju. Boja njene kože je najbliža onoj za koju naučnici pretpostavljaju da je bila boja kože drevnih Egipćana, a kosa joj je isprepletena kao kod mumija iz tog vremena.

 

Pogledajte kako je izgledala Meritamun i kako ju je Jennifer Mann vratila u život:

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije