Naučnici otkrili novi dio ljudskog tijela

2
Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili novi dio ljudskog tijela
Foto: Live Science / Novi sloj mišića za žvakanje

Naučnici su nedavno otkrili novi dio ljudskog tijela: riječ je o nepoznatom sloju mišića koji podiže donju čeljust i kritičan je za žvakanje.

Savremeni udžbenici anatomije opisuju ovaj mišić kao dvoslojni, s dubokim i površinskim slojem.

"Međutim, nekoliko historijskih tekstova spominje i moguće postojanje trećeg sloja, ali su izrazito nedosljedni što se tiče njegovog položaja", napisali su autori studije u novom izvještaju, objavljenom 2. decembra u online izdanju časopisa Anali anatomije.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Stoga je tim naučnika odlučio provjeriti ima li ovaj istaknuti mišić možda skriveni, super-duboki sloj, kao što sugeriraju tekstovi iz historije.

Da bi to učinili, secirali su 12 ljudskih leševa koje su bili sačuvani u formaldehidu; također su napravili CT snimke 16 leševa ljudi koji su tek umrli, a pregledali su i snimke živih subjekata.

Ovim su pregledima identificirali "anatomski različit" treći sloj navedenog mišića.

Ovaj duboki, duboki sloj proteže se od zigomatskog nastavka - koštane projekcije koja čini dio "kosti obraza" i može se osjetiti neposredno ispred uha - do koronoidnog nastavka - trokutaste projekcije na donjoj čeljusnoj kosti.

"Ovaj duboki dio mišića za žvakanje jasno se razlikuje od dva druga sloja u smislu funkcije", rekla je autorica Szilvia Mezey, viša predavačica na Odjelu za biomedicinu na Sveučilištu u Baselu u Švicarskoj.

Na temelju rasporeda mišićnih vlakana, mišićni sloj vjerojatno pomaže stabilizirati donju čeljust tako što "podiže i uvlači" koronoidni proces, napisao je tim u svom izvješću. I zapravo, novootkriveni sloj jedini je dio mišića koji može povući čeljusnu kost unatrag!

U svom radu tim je predložio da se novootkriveni sloj nazove "Musculus masseter pars coronidea", što znači "koronoidni dio žvakaćeg mišića".

Otkriće bi moglo biti važno u kliničkom kontekstu, jer bi poznavanje mišićnog sloja moglo pomoći liječnicima da bolje izvode operacije u toj regiji čeljusti i bolje liječe stanja koja uključuju zglob koji spaja čeljusnu kost s lubanjom, istaknuli su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije