Naučnici otkrili misterioznu crnu rupu koja je usmjerila svjetlost direktno prema Zemlji

3
Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili misterioznu crnu rupu koja je usmjerila svjetlost direktno prema Zemlji
Foto: scitechdaily.com / Ilustracija - kako izgleda TDE?

Tajanstvena i nevjerovatno intenzivna eksplozija vidljive svjetlosti koja je došla prema Zemlji stigla je iz crne rupe koja je usmjerena ravno prema nama, rekli su astronomi.

Ovo otkriće predstavlja 'najdalji' takav događaj koji su naučnici ikada uočili, i prvi je ovo put da su ga astronomi otkrili pomoću vidljive svjetlosti. Potonje je bilo moguće samo zato što je usmjeren gotovo ravno prema Zemlji.

Kada se zvijezde previše približe crnoj rupi, rastrgane su na komadiće i eksplozija se može otkriti u cijelom svemiru. Događaj je poznat kao Tidal Disruption Event, ili TDE, a u oko jedan posto slučajeva šalju plazmu i zračenje sa svake strane crne rupe.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Naučnici prvi put detektirali svjetlost iza crne rupe

Naučnici prvi put detektirali svjetlost iza crne rupe

Ti rijetki događaji poznati su kao mlazni TDE. Naučnici ih rijetko viđaju, a još manje razumiju kako se zapravo događaju.

Kao dio napora da ih bolje razumiju, naučnici promatraju nebo tražeći znakove događaja u nadi da će napredne teleskope moći okrenuti prema njima kada se dogode. U februaru se to dogodilo: astronomi su vidjeli intrigantnu eksploziju vidljive svjetlosti koja je navela naučnike da usmjere neke od najnaprednijih svjetskih teleskopa prema njenom izvoru.

Čini se da emituje više svjetlosti nego 1.000 triliona sunaca, a dolazi iz dijela neba gdje takva svjetlost prije nije primijećena. To je izazvalo uzbuđenje među naučnicima koji sada vjeruju da dolazi iz jednog od tih mlaznih TDE-a, nazvanog AT 2022cmc.

Naučnici prvi put zabilježili kako crna rupa guta zvijezdu

Naučnici prvi put zabilježili kako crna rupa guta zvijezdu

Mlaz je vjerojatno nastao kada je crna rupa iznenada počela jesti obližnju zvijezdu, izbacujući energiju kroz svemir - i to pravo na nas.

Otkrili su da dolazi s nevjerojatno velike udaljenosti, i dalje od bilo kojeg drugog sličnog događaja - svjetlost koja je stigla do Zemlje krenula je na svoje putovanje kada je svemir bio otprilike trećinu trenutne starosti.

Ova su otkrića zabilježena u dva naučna časopisa - jedan je Nature gdje je objavljen tekst pod naslovom 'A very luminous jet from the disruption of a star by a massive black hole', a drugi je Nature Astronomy pod nazivom 'The Birth of a Relativistic Jet Following the Disruption of a Star by a Cosmological Black Hole'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije