Naučnici otkrili "čudo evolucije": Ovo je biće koje ima više nogu od svih životinja

1
Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili "čudo evolucije": Ovo je biće koje ima više nogu od svih životinja
Foto: Scientific Reports / Otkriveno "čudo evolucije"

Duboko pod zemljom u Australiji, naučnici su otkrili "čudo evolucije" - koje su opisali kao slijepu i duguljastu dvojenogu koja posjeduje čak 1.306 nogu, što je više od svih do sada poznatih životinja.

Paul Marek, entomolog sa Virginia Tech rekao je kako je ovo za njega "super uzbudljivo".

U septembru prošle godine je prvi put saznao za ovo stvorenje, kada je dobio poruku u inboks na društvenim mrežama. To je bio Bruno Buzatto, biolog iz Bennelongia Environmental Consultants u Zapadnoj Australiji, koji mu je poslao slike blijedog stvorenja bez očiju, ali s mnogo nogu.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Buzatto je pronašao životinju nalik na niti koja živi duboko pod zemljom - čak 200 stopa ispod zemlje u uskim bušotinama u zapadnoj Australiji, piše NY Times.

Rudarske kompanije kopaju ove rupe u potrazi za mineralima kao što su zlato i nikl, i angažuju konsultante za zaštitu životne sredine da prouče kako rudarenje može utjecati na divlje životinje.

Otkriveno

Foto: Scientific Reports: Otkriveno "čudo evolucije"

Ova životinja se zove Eumillipes persephone, a prema dosadašnjim informacijama, ženke ovih vrsta su imale više nogu od mužjaka.

Jedna od odraslih ženki opisanih u studiji imala je 1.306 nogu, a druga 998. Jedan od dva odrasla mužjaka imao je 818 nogu, a drugi 778.

"Po mom mišljenju ovo je zadivljujuća životinja - čudo evolucije", rekao je koautor studije Buzatto.

Pojasnio je kako su stonoge bile prve životinje koje su "osvojile kopno", dok se ova vrsta uspjela prilagoditi životu nekoliko desetaka metara duboko u tlu.

Kako ova dvonoga nema oči, koristi se drugim čulima, poput dodira i mirisa. 

Više o ovom otkriću pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije