Naučnici uznemireni otkrićem: Ledenjak Sudnjeg dana nestabilniji nego ikad prije

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici uznemireni otkrićem: Ledenjak Sudnjeg dana nestabilniji nego ikad prije
Foto: Pri.org / Ledenjak Thwaites

Istraživači su proučavali vode ispod ledenjaka Thwaites, poznatog još kao ledenjak Sudnjeg dana i otkrili su da se ledena ploča topi brže nego što su ranije mislili.

Naučnici su koristili specijalnu podmornicu poznatu kao "Ran" kako bi istražili donju stranu ledenjaka na zapadnom Antarktiku, navodi se u priopćenju s Univerziteta u Göteborgu. Tamo su otkrili da topla voda koja teče ispod ulazi u ledenjak mnogo većom brzinom nego što su očekivali, stvarajući brojne pukotine u ledu.

Kako su naveli ovo predstavlja problem jednak imenu koje ledenjak nosi: Naime, ako se ova ledena ploča sruši, mogli bismo vidjeti masovni porast globalnog nivoa mora (zato se zove ledenjak Sudnjeg dana).

Istraživači su objavili studiju svojih otkrića u časopisu Science Advances.

Ledenik Thwaites velik je otprilike 308 hiljada kvadratnih kilometara, a led se na njemu topi brže od bilo kojeg drugog ledenjaka na Antarktiku.

"Zabrinjava to što voda dolazi u direktan kontakt s donjom stranom ledene površine na mjestu gdje se tzv. ledeni jezik i plitko dno spajaju", rekao je Alastair Graham, profesor geološke oceanografije na Univerzitetu Južne Floride i koautor studije.

Dodao je: "Ovo je posljednje uporište za Thwaite i kad se odvoji od morskog dna, nema više ničega za što bi se ledena ploča mogla držati. Ta se topla voda također vjerojatno miješa u i oko linije uzemljenja, duboko u šupljinu, a to znači da je ledenjak napadnut i kod njegovih nogu gdje počiva na čvrstoj stijeni. "

Kako su rekli, ovo je gorko-slatki trenutak za istraživače: konačno su mogli proučiti prethodno neistraženi dio ledenjaka - ali su, nažalost, saznali i da bi ledenjak Doomsday mogao opravdati svoje ime prije nego što smo mislili...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije