Ružičasti snijeg i cvjetanje algi loša vijest za ledenjake, naučnici našli zaštitu

Radiosarajevo.ba
Ružičasti snijeg i cvjetanje algi loša vijest za ledenjake, naučnici našli zaštitu
Foto: il Globo / Ledenjak Presena na sjeveru Italije

Ledenjak Presena na sjeveru Italije poprimio je ružičastu boju zbog algi, što znači da se led na tom području sve brže otapa, rekao je naučnik koji proučava taj fenomen.

"Ružičasti snijeg pojavio se na ledenjaku Presena", kazao je Biagio Di Mauro s Instituta za polarne nauke u Italiji.

Iako je snijeg boje lubenice prilično uobičajen u Alpama na proljeće i ljeto, ove je godine bio intenzivnije boje i rasprostranjenosti.

Kada je Di Mauro posjetio ledenjak uočio je "prilično impresivan procvat snježne alge".

Kazao je za CNN kako je za ovu ružičastu boju ledenjaka odgovorna alga Chlamydomonas nivalis.

"Ovo proljeće i ljeto nismo imali puno snježnih padalina, a zabilježene su visoke atmosferske temperature. To je savršeno okruženje za rast algi", objasnio je geofizičar.

Cvjetanje algi je loša vijest za ledenjake jer tamniji snijeg apsorbira više energije, što znači da se ledenjaci tope još brže.

Ledenjaci širom svijeta se sve brže otapaju zbog klimatskih promjena. U oktobru 2019., otkriveno je da su se ledenjaci u Švicarskoj smanjili za 10 posto u posljednjih pet godina.

Da bi ga zaštiti, naučnici su predložil da na na ledenjaku Presena u italijanskim Alpama bude postavljen prekrivač kako bi se osiguralo da skijaši i sljedeće sezone ponovo uživaju u svom sportu.

Bez geotekstilnih cerada, koje odbijaju sunčevu svjetlost, snijeg ispod bi se otopio – a staza bi nestala usljed globalnog zagrijavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije