Naučnici ne znaju o čemu je riječ: Misteriozna struktura u našoj galaksiji pomjera se poput zmije

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici ne znaju o čemu je riječ: Misteriozna struktura u našoj galaksiji pomjera se poput zmije
Foto: Harvard / Radcliffov talas se 'zatalasao'

Prije nekoliko godina naučnici su otkrili ogromnu misterioznu strukturu u obliku vala, koja se proteže u dužinu od oko 9000 svjetlosnih godina i vijuga duž tzv. spiralnog kraka Mliječnog puta, udaljen samo 500 svjetlosnih godina od Sunčevog sistema.

Nazvana Radcliffeov talas, ova vijuga plina koji stvara zvijezde sama je po sebi čudesno otkriće, a još uvijek ne znamo puno toga o njoj. Ali, tim naučnika predvođen astrofizičarom Ralfom Konietzkom sa Univerziteta Harvard upravo je naučio nešto: poput mnogih objekata u Mliječnoj stazi i Radcliffeov val se - kreće.

I to nije riječ o orbitalnom kretanju oko galaktičkog središta. Ne, Radcliffeov talas oscilira kao periodični putujući val!

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

"Upotrebom kretanja zvijezda beba rođenih u plinovitim oblacima duž Radcliffeovog vala možemo pratiti kretanje njihovog natalnog plina kako bismo pokazali da Radcliffeov val zapravo zaista 'talasa'", rekao je Konietzk.

Inače, naše razumijevanje trodimenzionalnih svojstava Mliječnog puta dramatično se poboljšalo posljednjih godina, uglavnom zahvaljujući projektu poznatom kao Gaia. Gaia je svemirska letjelica koja dijeli Zemljinu orbitu oko Sunca i već nekoliko godina pažljivo mapira Mliječni put. Koristi paralaksu za mjerenje s visokom preciznošću položaja zvijezda u tri dimenzije te mjeri njihovo kretanje i brzinu.

To znači da sada imamo najprecizniju kartu Mliječnog puta do sada, uključujući položaje zvijezda, njihov smjer kretanja i brzinu kretanja. Naučnici su uz pomoć tih podataka i otkrili Radcliffeov talas još 2018., a svoja su otkrića objavili 2020. nakon što su sastavili 3D kartu strukture.

Ekstrapolirajući dodatno ove informacije, istraživači su otkrili da je struktura doista valovita, poput goleme kozmičke zmije koja vijuga kroz Mliječni put. Izračuni tima otkrivaju da na ovo gibanje može utjecati gravitacija koju proizvodi normalna materija u galaksiji, tj. ne moramo početi mapirati tamnu tvar da bismo to objasnili. Mjerenja tima čak sugeriraju da su supernove koje su praktički očistile dio svemira u kojem se nalazi Mliječni put rođene u grupi zvijezda unutar Radcliffeovog talasa.

No, naravno, postoji mnogo više pitanja na koja treba odgovoriti. Zašto je nastao ovaj talas? I zašto se ovako kreće? Koliko ih je u svemiru? Je li Mliječni put možda protkan sinusoidnim rasporedom valovitog plina koji tek treba biti otkriven?

"Pitanje je, što je uzrokovalo pomak koji je doveo do talasanja koje vidimo?" kaže astronomkinja Alyssa Goodman sa Unvierziteta Harvard. "Događa li se to u cijeloj galaksiji? U svim galaksijama? Događa li se povremeno? Događa li se stalno?"

Teorije se, prema istraživačima, kreću od eksplozija supernove do gravitacijskih interakcija sa satelitskim galaksijama i susreta s drugim velikim galaksijama. Znamo da se Mliječna staza u prošlosti spojila s više drugih galaksija i da se čini da trenutno prolazi kroz još jedan sudar. Prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da tamna tvar može imati prilično dramatičan učinak na cjelokupnu strukturu galaksije. Mnogo je faktora koji bi mogli biti u igri...

Nalazi tima objavljeni su u časopisu Nature.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije