Naučnici na dnu hladnog Baltičkog mora pronašli misteriozni objekat: Ovo ih je fasciniralo

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici na dnu hladnog Baltičkog mora pronašli misteriozni objekat: Ovo ih je fasciniralo
Foto: Printscreen / Objekat u okeanu

Naučnici u Švedskoj vjeruju da su konačno otkrili istinu iza jednog od najvećih dubokomorskih misterija na svijetu.

Godine 2011., švedski istraživači Peter Lindberg i Denis Asberg otkrili su fascinirajuću strukturu dok su pretraživali Baltičko more u potrazi za blagom. Ono što su pronašli na dubini od skoro 90 metara ispod površine bilo je zapanjujuće.

Struktura, koja je dobila naziv "Baltic Sea Anomaly", bila je okruglog oblika s promjerom od približno 60 metara. Njen neobični oblik, s izražajnim ugaonim linijama, podsjećalo je mnoge na poznati svemirski brod Millennium Falcon iz Star Wars franšize. Još zanimljivije, struktura je imala "stubište" koje je vodilo prema mračnom otvoru, a oko 200 metara dalje nalazio se još jedan nepoznati objekat.

Uzbudljivi snimci iz Neuma: Šta su ribari otkrili u moru?

Uzbudljivi snimci iz Neuma: Šta su ribari otkrili u moru?

Nakon početnog otkrića, Lindberg i Asberg nisu bili sigurni što su pronašli. Iako je Lindberg sugerisao da bi to moglo biti nešto nevjerovatno staro, drugi su se pitali je li to možda ostaci nepoznate civilizacije, skrivenog NLO-a, tajnog nacističkog oružja ili čak ulaz u tajni bunker iz Drugog svjetskog rata.

Stvari su postale još zanimljivije kada su neki članovi Ocean X misije, koja je napravila izvorno otkriće, tvrdili da su električni uređaji prestali raditi kad bi se približili anomaliji. Stefan Hogerborn izjavio je da je svaka električna oprema, pa čak i satelitski telefon, prestala raditi dok su bili iznad objekta.

Međutim, skeptici su ukazali da to ne mora biti neobično. Geolog Steve Weiner sa Univerziteta u Teksasu analizirao je uzorke i zaključio da su izrađeni od metala koje priroda ne može sama reproducirati. Ali naučnici poput Görana Ekberga, pomorskog arheologa iz Stockholmskog pomorskog muzeja, izjavili su da nema ničeg neobičnog u objektu. On je sugerisao da je to prirodna formacija, možda nastala tokom ledenog doba.

Nakon godina špekulacija, naučnici su sada sigurniji da je "Baltic Sea Anomaly" rezultat prirodnih fenomena. Teorije se kreću od tvrdnji da je to formacija od pješčenjaka do onih koji sugerisao da je to bazaltna formacija, što ukazuje na podvodni vulkan. Drugi smatraju da bi to moglo biti nastalo od moraine - mase stijena i sedimenata koje je ostavio ledenjak.

Uprkos svim ovim različitim teorijama, Lindberg ostaje zagonetan i filozofski raspoložen prema svom otkriću. Rekao je: "Ovo je bilo nevjerovatno iskustvo. Teško je objasniti što tačno ova formacija predstavlja, jer različiti naučnici imaju različite teorije. Šta god bilo, to je nešto što obično ne nalazimo u prirodi na dnu Baltičkog mora", javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije