NASA objavila slike Grenlanda u rasponu od 40 dana: Promjene su veoma zabrinjavajuće

5
Radiosarajevo.ba
NASA objavila slike Grenlanda u rasponu od 40 dana: Promjene su veoma zabrinjavajuće
Foto: NASA / NASA objavila slike Grenlanda

Slike snimljene od strane NASA-e pokazuju koliko se Grenlandski ledeni pokrivač otopio tokom najtoplijeg mjeseca ikad zabilježenog.

Na prvoj slici, snimljenoj 14. juna, čini se da ima puno više snijega koji pokriva led, dok druga slika, snimljena 24. jula, pokazuje puno manje snježnog pokrivača i otkriva nekoliko "prljavih" dijelova leda s vidljivim nečistoćama.

Ove dvije slike snimljene su pomoću satelita Landsat 8 i Landsat 9 u američkom programu za promatranje Zemlje, u saradnji između NASA-e i Američkog geološkog istraživačkog zavoda (USGS).

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

U blogu koji prati slike, američka svemirska agencija navodi: "Više od polovine sezone topljenja 2023. godine, Grenland je doživio značajne promjene na svom snježnom pokrivaču. Topljenje je bilo iznad prosjeka većinu sezone, uključujući nekoliko dana u junu i julu kada je otapanje zabilježeno na 800.000 kvadratnih kilometara, do 50 posto površine Grenlandskog ledenog pokrivača."

Blog dalje navodi: "Promjene su rezultat sve toplijeg ljetnog vremena koje je zahvatilo regiju krajem juna. Tada su topli jugozapadni vjetrovi i vedro nebo značajno pojačali topljenje ledenog pokrivača, posebno prema jugu otoka."

Grenland u mjesecu junu
Foto: NASA: Grenland u mjesecu junu

Međutim, napomenuto je da je ovogodišnja sezona topljenja na Grenlandu do sada ispod iznimno širokog topljenja koje je viđeno 2012. godine.

Meteorolog NASA-e Gavin Schmidt izjavio je novinarima na konferenciji za novinare da će juli vjerovatno biti najtopliji mjesec zabilježen u "stotinama, ako ne i hiljadama godina", piše Unilad.

Grenland u mjesecu julu
Foto: NASA: Grenland u mjesecu julu

"Vidimo neviđene promjene širom svijeta, toplotni valovi koje vidimo u SAD-u, Europi i Kini ruše rekorde s lijeva na desno. Ali očekujemo da će 2024. godina biti još toplija, jer ćemo započeti godinu s 'El Ninom' koji se sada razvija, a koji će dosegnuti vrhunac krajem ove godine", rekao je Schmidt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije