NASA objavila plan: Kako će ISS iz svemira srušiti u 'vodeno groblje' na Zemlji

0
Radiosarajevo.ba
NASA objavila plan: Kako će ISS iz svemira srušiti u 'vodeno groblje' na Zemlji
FOTO: EPA / ISS

NASA namjerava nastaviti s radom na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) do kraja 2030, nakon čega bi se ISS trebao srušiti u udaljeni dio Tihog oceana poznat kao Point Nemo, prema novoobjavljenim planovima koji ocrtavaju njegovu budućnost.

Pokrenut 2000. godine, ovaj svemirski laboratorij kružio je 227 nautičkih milja iznad Zemlje s više od 200 astronauta iz 19 različitih zemalja koji su uživali u boravku na brodu - što predstavlja kontinuiranu ljudsku prisutnost u svemiru.

NASA je rekla da će komercijalno upravljane svemirske platforme zamijeniti ISS kao mjesto za saradnju i naučna istraživanja.

Bećirović s ambasadorima Kvinte: "BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom"

Bećirović s ambasadorima Kvinte: "BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom"

"Privatni sektor je tehnički i financijski sposoban razvijati i upravljati komercijalnim odredištima u niskoj orbiti, uz NASA-inu pomoć. Radujemo se što ćemo podijeliti naše naučene lekcije i operativno iskustvo s privatnim sektorom kako bismo im pomogli da razviju sigurna, pouzdana i troškovno učinkovita odredišta u svemiru", rekao je Phil McAlister, direktor komercijalnog odjela u NASA-i.

"Izvještaj koji smo dostavili Kongresu detaljno opisuje naš plan za osiguravanje glatkog prelaza na komercijalna odredišta nakon povlačenja Međunarodne svemirske stanice 2030. godine."

U Izvještaju o tranziciji Međunarodne svemirske postaje NASA je rekla da je plan da ISS padne na Zemlju u području poznatom kao nenaseljeno područje južnog Pacifika - također poznato kao Point Nemo. U izvještaju se navodi da je proračunska procjena pretpostavljala da će se izlazak iz orbite dogoditi u januaru 2031.

Nazvana po mornaru podmornice u romanu Julesa Vernea Dvadeset hiljada milja ispod mora, Point Nemo je tačka u oceanu koja je najudaljenija od kopna i koja je nešto poput 'vodenog groblja' za mnoge druge svemirske letjelice.

Područje je udaljeno otprilike 3000 milja od istočne obale Novog Zelanda i 2000 milja sjeverno od Antarktika, a procjenjuje se da su svemirske nacije poput SAD-a, Rusije, Japana i europskih zemalja tamo potopile više od 263 komada svemirskog otpada od 1971.

U izvještaju se navodi da će ISS izvesti potisne manevre koji će osigurati "siguran ulazak u atmosferu".

A ISS neće mirovati na lovorikama sljedećih osam godina. NASA je rekla da ima ciljeve za sljedeću deceniju, uključujući korištenje ISS-a kao "analogne misije za tranzit prema Marsu".

Svemirska stanica bila je dom mnogim naučnim prvijencima. Prvi predmet koji je 3D ispisan na svemirskoj stanici dogodio se 2014. NASA-ina astronautkinja Kate Rubins sekvencirala je DNK u svemiru prvi put 2016. A, peto stanje materije, nazvano Bose-Einsteinov kondenzat, proizvedeno je u svemiru na stanici 2018.

Astronauti su naučili kako uzgajati salatu i lisnato zelje u svemiru. Prvu salatu uzgojenu u svemiru probali su astronauti 2015. Sada čak uzgajaju rotkvice i čili. To bi se moglo iskoristiti da jednog dana pomogne astronautima da uzgajaju vlastitu hranu u misijama dubokog svemira.

Kina, čiji su astronauti dugo bili isključeni s ISS-a, prošle je godine lansirala prvi modul svoje planirane svemirske stanice. Iako nije tako velika kao ISS, očekuje se da će kineska svemirska stanica biti u potpunosti operativna do kraja ove godine. Rusija je rekla da će napustiti projekt ISS-a 2025. i planira izgraditi vlastitu svemirsku stanicu koja bi mogla biti lansirana 2030. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije