NASA napravila čudo: Ovo će vas ostaviti bez teksta

0
Radiosarajevo.ba
NASA napravila čudo: Ovo će vas ostaviti bez teksta
Foto: Stephane Vetter / Meteor iznad Njemačke

Američka agencija NASA 2022. letjelicom je gađala asteroid Dimorfos.

Ono što je ovom misijom dokazano je da postoji tehnologija kojom može da se skrene putanja takozvanih ubica gradova.

Ipak, u svemirskom sudaru stvoreno je jato od 37 džinovskih stijena, koje imaju prečnik između četiri i sedam metara, i upravo one sada jure ka Marsu, pokazuje najnovija naučna studija.

Crnadak pojasnio: 'Dragana Čavka je nacionalnu pripadnost promijenila neposredno prije konkursa'

Crnadak pojasnio: 'Dragana Čavka je nacionalnu pripadnost promijenila neposredno prije konkursa'

Misija koja je nazvana Dvostruki test preusmjeravanja asteroida (DART) smatrana je uspješnom jer je promijenila skretanje Dimorphosa i Didymosa, stijene koja kruži oko njega.

S druge strane, ispostavilo se da je stvaranje jata džinovskih stijena greška, posebno što ako udare u Crvenu planetu mogu da naprave kratere na njoj, naveo je LiveScience.

"Korišćenjem opservacija sistema Dimorfos-Didimos pomoću teleskopa Hubble, identifikovali smo jato od 37 džinovskih stijena veličine od 4 do 7 metara izbačenih iz sistema tokom udara DART-a. Ispitivali smo orbitalnu evoluciju sličnih stijena i numerički predvidjeli njihovo kretanje u narednih 20 hiljada godina. Postoji šansa da udare u Mars u budućnosti. Imajući u vidu atmosferu planete, očekujemo da će neoštećeni da udare u površinu i da će da naprave kratere", piše  u studiji Marca Fenuccija iz Evropske svemirske agencije i Albina Karbonjanija iz Opservatorije za astrofiziku u Bolonji.

Ruska kapsula Sojuz vratila se na Zemlju sa tri člana posade: Sletjela u drugu zemlju

Ruska kapsula Sojuz vratila se na Zemlju sa tri člana posade: Sletjela u drugu zemlju

Ovo je zapravo prvi put da su ljudi napravili meteorsku grupu koja bi mogla da pogodi jednu planetu.

"Nismo očekivali da će toliko stijena da nastane tokom misije. Moguće je da je riječ o stenama koje su već kružile oko asteroida, a da ih je udar izbacio iz te orbite. Nisu nastale u udaru", naveo je za National Geographic Andy Rivkin, planetarni astronom i jedan od članova misije DART.

Kako se tvrdi, vjerovatnoća da će džinovske stijene pogoditi Mars biće velika za 6.000 godina, a nakon toga ponovo za 13.000 godina, pišu Nezavisne Novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije