NASA-in Voyager 2 izašao u međuzvjezdani prostor

Radiosarajevo.ba
NASA-in Voyager 2 izašao u međuzvjezdani prostor
Foto: NASA / Ilustracija putovanja letjelice Voyager 2
Drugi put u historiji čovječanstva, objekat kojeg su ljudi izradili izašao je u međuzvjezdani prostor. NASA-in Voyager 2 napustio je heliosferu, odnosno zaštitni balon sastavljen od magnetnih polja i čestica koje Sunce proizvodi.

Članovi NASA-inog tima sastat će sa kolegama iz Američke geofizičke zajednice (American Geophysical Union - AGU) kako bi raspravili do kakvih saznanja su došli, javlja portal Phys.org.

Poredeći podatke sa različitih instrumenata dobijenih sa letjelice, naučnici su utvrdili da je Voyager 2 napustio Sunčev sistem 5. novembra 2018. godine.

Heliopauza je mjesto suada vrelih vjetrova sa Sunca i ledenog međuzvjezdanog prostora. Letjelica Voyager 1 ušla je u međuzvjezdani prostor 2012. godine, ali je letjelica neispravna. Voyager 2 nosi još uvijek ispravan instrument koji će omogućiti proučavanje ovog prirodnog izlaza u međuzvjezdani prostor.

Voyager 2 se nalazi na nešto više od 18 biliona kilometara od Zemlje. NASA-ini stručnjaci još uvijek mogu komunicirati sa letjelicom. Informacije putuju brzinom svjetlosti i potrebno je 16.5 sati da stignu sa letjelice do zemlje. Poredeći radi, svjetlost osam minuta putuje od Sunca do Zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije