Misterija: NASA-in rover Curiosity otkrio je nešto vrlo neobično na Marsu

Radiosarajevo.ba
Misterija: NASA-in rover Curiosity otkrio je nešto vrlo neobično na Marsu
Foto: NASA / Stijena koja je zaintrigirala naučnike

NASA-in rover Curiosity otkrio je neobičnu sjajnu stijenu na Marsu, što je otkriće koje je izrazito zaintrigiralo naučnike. 

Curiosity je na površini Crvene planete već više od šest godina, a njegova je misija da pokuša pronaći dokaze koji bi nam mogli pomoći u otkrivanju toga da li je na Marsu ikada mogao postojati život

Robot je svoju misiju ispunio već nakon prve marsovske godine (687 dana na Zemlji), kada je na jednoj lokaciji otkrio da je bila prekrivena vodom.

Curiosity je nastavio istraživati "komšijski" svijet, a nedavno je naišao na izrazito sjajnu stijenu, koja je zainteresirala brojne naučnike. Dali su joj ime ‘Little Colonsay’, a, iako ne znaju o čemu je tačno riječ, naučnici pretpostavljaju da bi mogao biti meteor. 

"Ipak, izgled može zavarati", dodali su.

Curiosity je već jednom promašio uzeti primjerak, pa će pokušati ponovo, ciljajući ChemCham laser na stijenu kako bi analizirali njen sastav i površinu okolo nje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije