Nakon dva neuspjela pokušaja, NASA lansirala megaraketu na Mjesec

0
Radiosarajevo.ba
Nakon dva neuspjela pokušaja, NASA lansirala megaraketu na Mjesec
Foto: EPA / Raketa Artemis-1

Nakon dva neuspjela pokušaja NASA je uspjela lansirati svoju novu megaraketu Artemis 1 s floridskog Cape Canaverala na Mjesec, manje od sedmicu nakon što je golemi stroj izdržao nalete snažnog uragana.

"Motori izgledaju dobro", rekli su iz NASA-e nešto više od 5 minuta nakon lansiranja rakete koja putuje brzinom od skoro 10 hiljada km/h (9655 km/h). 

Misija Artemis 1, šestosedmični probni let bez astronauta, prvi je korak u planovima američke svemirske agencije koja na Mjesecu kani uspostaviti dugoročnu lunarnu koloniju, kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom prema Marsu, piše Index.hr.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Hoće li NASA odgoditi historijsku misiju povratka na Mjesec?

Hoće li NASA odgoditi historijsku misiju povratka na Mjesec?

Riječ je o testnom prvom putovanju goleme rakete Space Launch System (SLS) i njene kapsule Orion bez posade. Premda na brodu neće biti ljudi, Orion će nositi simuliranu tročlanu posadu - jednu mušku i dvije ženske lutke - opremljene senzorima za mjerenje razine radijacije i drugih stresova koje bi astronauti doživjeli. 

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, SLS predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sistem koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tokom programa Apollo na Mjesec šezdesetih i sedamdesetih godina.

Nazvan po Apolonovoj sestri blizanki iz starogrčke mitologije, novi svemirski program razvijen je 50 godina nakon što su ljudi posljednji put kročili na Mjesečevo tlo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije