! / Hoće li NASA odgoditi historijsku misiju povratka na Mjesec?

26. 11. 2020. u 16:43:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 20

Čak 50 godina od posljednjeg spuštanja na Mjesec, NASA 2024. godine planira poslati novu ljudsku misiju na Zemljin satelit, a ta bi misija trebala ući u historiju, međutim, i zbog prvog ženskog člana posade.

I prije ove godine koju je obilježila pandemija koja je svima pomrsila privatne i poslovne planove, rok za misiju bio je kratak, a virus SARS-CoV-2 dodatno je zakomplicirao i usporio stvari.

Prema posljednjim informacijama, čini se jako teško da će NASA uspjeti ispuniti taj cilj. Zbog pandemije bilo je zatvoreno čak 18 NASA-inih velikih postrojenja tako da je razvoj tehnologije za misiju Artemis - od sustema lansiranja do svemirske letjelice Orion morao biti odgođen ili privremeno suspendovan.

U nedavnom izvještaju glavnog inspektorata NASA-e navodi se kako još moraju donijeti konačne odluke o ključnim aspektima ove misije, uključujući i odluke o lunarnoj stanici Gateway i letjelici (Human Landing System) s kojom će se astronauti spustiti na Mjesec, a u čijem razvoju sudjeluju tri privatne kompanije.

Osim pandemije, problem su i finansije te je NASA od tražene 3 milijarde dolara, od Kongresa dobila odobrenje za polovicu tog iznosa, ali se nadaju da će im biti odobren dodatan budžet. Zbog navedenih vremenskih i finansijskih izazova, iz NASA-e kažu kako je teško vjerovati da će lunarna stanica biti dovršena na vrijeme.

U izvještaju se spominje kako će za nastavak svemirskih misija biti potrebna snažno i konstantno državno vodstvo, kao i prateće finansiranje. Također, s NASA-ine strane potrebno je odrediti realan raspored svemirskih misija, kao i konkretne dugoročne troškove svemirskih misija, a naglašava se i nužnost partnerstva s drugim vladama i privatnim kompanijama.

Ukratko, ovaj izvještaj upućuje na to kako će NASA teško uspjeti u svom naumu lansiranja nove ljudske misije na Mjesec te da bi misija Artemis mogla biti odgođena, zaključuju na The Independentu, a prenosi zimo.dnevnik.hr.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA