NASA / Lansirana "SpaceX-ova" kapsula s astronautima

16. 11. 2020. u 08:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

SpaceX, kompanija milijardera Elona Muska, lansirala je u nedjelju četiri astronauta na let do Međunarodne svemirske postaje (ISS).

Novoprojektirana SpaceX kapsula Crew Dragon, koju je posada nazvala Otpornost, podigla se s rakete SpaceX Falcon 9 iz NASA-inog svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveral na Floridi.

Let do ISS-a će trajati 27 sati. Četveročlanu posadu čine amerikanci Michael Hopkins, Victor Glover i Shannon Walker, te Japanac Soichi Noguchi.

Pristajanje na ISS predviđeno je u utorak u zoru po GMT-u.

Radi se o prvoj šestomjesečnoj "operativnoj" misiji kojom se potvrđuje nastavak letova s ljudskom posadom iz Sjedinjenih Američkih Država iz maja, nakon devetogodišnjeg prekida i ovisnosti o Rusiji, piše Hina.

NASA je na svom Twitter nalogu objavila video lansiranja:

SpaceX, tvrtka koju je osnovao poduzetnik Elon Musk, prethodno je uspješno završila pokaznu misiju koja je trajala od maja do avgusta, tokom koje je dvoje astronauta poslala na ISS i vratila ih na Zemlju bez teškoća.

Članovi iduće misije s ljudskom posadom planirane krajem marta 2021. bit će Europljanin Thomas Pesquet, dva Amerikanca i Japanac.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA