Potvrđeno / Nakon brojnih kritika, Instagram odlaže dječiju verziju aplikacije

28. 09. 2021. u 10:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Facebook je u ponedjeljak objavio da pauzira razvoj dječje verzije Instagram aplikacije za razmjenu fotografija, nakon široko rasprostranjenih kritika i zabrinutosti da bi platforma mogla naštetiti mentalnom zdravlju mladih.

Odluka o odgađanju aplikacije za djecu mlađu od 13 godina dolazi dok se Facebook suočava s posljedicama serije Wall Street Journal koja je otkrila da je kompanija, sudeći prema njihovom vlastitom istraživanju, znala za štetu koju Instagram može nanijeti dobrobiti tinejdžerki, piše Radio Slobodna Evropa.

Najava Facebooka također je objavljena samo nekoliko dana prije svjedočenja jednog od njihovih rukovodilaca pred američkim senatorima na saslušanju koje su organizovali da ispitaju "toksične učinke Facebooka i Instagrama na mlade ljude".

Šef Instagrama Adam Mosseri rekao je da je projekt namijenjen djeci, koji bi stvorio verziju aplikacije pod nadzorom roditelja, pogrešno shvaćen. "I dalje čvrsto vjerujem da je dobra stvar izgraditi verziju Instagrama koja je osmišljena da bude sigurna za mlade", rekao je šef Instagrama Adam Mosseri u emisiji NBC Today.

"Ali želimo uzeti vremena za razgovor s roditeljima, istraživačima i stručnjacima za sigurnost i postići više konsenzusa o tome kako krenuti naprijed", dodao je. U pisanoj izjavi napomenuo je "bolje je da roditelji imaju mogućnost omogućiti svojoj djeci pristup verziji Instagrama koja je za njih dizajnirana".

Inicijativa nezvaničnog imena "Instagram Kids” je izazvala kritike različitih grupa otkad su se početkom ove godine pojavili izvještaji o njenom razvoju.

Pauza nije dovoljna

U maju je grupa američkih senatora pisala Facebooku tražeći od kompanije da prekine njeno predstavljanje, optužujući firmu za "jasnu evidenciju da nije zaštitila djecu na svojim platformama".

Nekoliko američkih zakonodavaca signaliziralo je odobravanje stavljanje projekata na pauzu, ali neki su pozvali na potpunu obustavu. "Pauza" nije dovoljna. Facebook mora potpuno napustiti ovaj projekat ", napisao je senator Ed Markey na Twitteru.

Nakon otkrića Journala o potencijalnoj šteti povezanoj sa Facebookovim platformama, senatori Marsha Blackburn i Richard Blumenthal najavili su u četvrtak saslušanje o zaštiti djece na društvenim medijima.

"Ovo ročište će ispitati toksične efekte Facebooka i Instagrama na mlade i druge i jedno je od nekoliko koji će postaviti teška pitanja o tome da li velike tehnološke kompanije svjesno nanose štetu ljudima i prikrivaju tu spoznaju", napisao je Blumenthal u prošlosedmičnom saopćenju.

Brojne kritike 

Facebook je potvrdio da će Antigone Davis, njihov šef globalne sigurnosti, svjedočiti na ročištu, piše Radio Slobodna EvropaGrupe koje zagovaraju prava djece također su pozdravile vijest i kritikovale rizike za djecu povezane s Instagramom.

"Današnja najava ... trebala bi dati nadu svima koji vjeruju da bi dobrobit djece trebala doći prije profita Big Tech-a", rekli su iz neprofitne organizacije Fairplay za zaštitu djece.

"Prije šest mjeseci, kada je procurila vijest da Facebook planira dječju verziju Instagrama, svi su pretpostavili da je to svršen čin jer Facebook obično radi sve što želi."

Kampanja za djetinjstvo bez komercijalnih sadržaja u međuvremenu je napala Instagramov "nemilosrdni fokus na izgled", tvrdeći da su "mlađa djeca još manje razvojno opremljena za suočavanje s tim izazovima" od adolescenata.

Facebook je uzvratio karakterizacijom naglašavajući da su studije detaljno opisale i pozitivna i negativna iskustva društvenih medija iz ugla mladih osoba.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)