Stižu flasteri s vakcinom i mikroiglicama izrađeni u 3D printeru

4
Radiosarajevo.ba
Stižu flasteri s vakcinom i mikroiglicama izrađeni u 3D printeru
Foto: Bug.hr / Flasteri s vakcinom napravljeni u 3D printeru

Naučnici sa Univerziteta Stanford i Univerziteta Sjeverna Karolina na Chapel Hillu (UNC) izradili su 3D ispisani flaster s vakcinom koje pruža veću zaštitu od tipičnih vakcina.

Trik je u nanošenju flastera iz cjepiva direktno na kožu, koja je puna imunoloških stanica na koje ciljaju vakcine, piše Bug.hr.

Rezultirajući imunološki odgovor na vakcinu iz flastera bio je 10 puta veći nego na vakcine isporučene u mišić ruke ubodom igle, pokazala je studija provedena na životinjama koju je objavio tim naučnika u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Miletić o potezima Trojke: Kao da im je neko "sihire bacio", zar je fotelja toliko vrijedna?

Miletić o potezima Trojke: Kao da im je neko "sihire bacio", zar je fotelja toliko vrijedna?

Glavno otkriće su 3D otisnute mikroiglice poredane na komadiću polimera, duge taman toliko da dopru do kože kako bi isporučili vakcine.

Flasteri s vakcinom napravljeni u 3D printeru  - undefined

Foto: Bug.hr: Flasteri s vakcinom napravljeni u 3D printeru

"Nadamo se da ćemo u razvoju ove tehnologije postaviti temelje za još brži globalni razvoj vakcina, u nižim dozama, na bezbolan način koji neće izazivati strah i tjeskobu", rekao je vodeći autor studije Joseph M. DeSimone, profesor translacijske medicine i hemijskog inženjerstva na Univerzitetu Stanford i profesor emeritus na UNC-Chapel Hillu.

Potencijali flastera s mikroiglicama proučavaju se desetljećima, no ovaj rad nadilazi neke prošle izazove: naime, putem 3D ispisa mikroiglice se mogu lako prilagoditi za razvoj različitih flastera za vakcine protiv gripe, ospica, hepatitisa ili COVID-19.

Najveći je izazov prilagoditi mikroiglice različitim vrstama vakcina. Problem je bio izrada kalupa i otupljivanje iglica tokom replikacije. To je sad preskočeno direktnim ispisom mikroiglica pomoću 3D printera CLIP koji je osmislio DeSimone.

Jednostavnost upotrebe i učinkovitost flastera utiru put za novi način isporuke vakcina, bezbolno, manje invazivno od injekcije i svako ga može primijeniti sam. Flasteri s vakcinom obloženim mikroiglicama koje se otapaju u koži mogli bi se poslati bilo gdje u svijetu bez posebnog rukovanja, a ljudi bi samo mogli nanositi flastere na svoju kožu.

To svakako znači da bi se u tijelo mogla unositi manja količina vakcine, jednostavnost korištenja flastera vjerojatno bi povećala stopu imunizacije, a globalno bi se uštedjele velike količine cjepiva.

Tim mikrobiologa i hemijskih inženjera sad nastavlja s inovacijama i eksperimentira s RNK vakcinama, poput implementacije Pfizerove i Modernine vakcine za virus COVID-19 u mikroiglice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije