Osmišljena mašina za precizno 3D "štampanje" i pečenje piletine laserom

0
Radiosarajevo.ba
Osmišljena mašina za precizno 3D "štampanje" i pečenje piletine laserom
Foto: Bug.hr / Priprema piletine uz 3D printer za hranu

Ekipa istraživača s američkog univerziteta Columbia već gotovo desetljeće i po razvija tehnologije za 3D 'štampanje' hrane, i čini se da su uspjeli u tome.

Ova tehnologija oslanja se na klasične metode aditivne proizvodnje, ali umjesto plastičnog filamenta na podlogu polaže razne namirnice u tekućem obliku, sloj po sloj, i tako stvara jedinstvene i vrlo precizne kulinarske kreacije, piše Bug.hr.

Međutim, 3D štampanje, na primjer, čokolade jednostavno je za izvesti jer se čokolada prilikom hlađenja stvrdnjava i zadržava zadani joj oblik. S druge strane, meso nema to svojstvo, pa je ista ekipa naučnika prionula na posao kako bi uspjeli u svoje 3D printane zalogaje uključiti i namirnice kojima je potrebna termička obrada.

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Samira Hodžić iz Sarajeva je "Nestlé Zdravo! Baka/Nana" za 2024. godinu

Rezultat njihovog rada je studija koja opisuje "robotskog kuhara" objavljena početkom ovog mjeseca u časopisu Science of Food. Rješenje problema preciznog kuhanja ili pečenja 3D ispisanih kreacija pronašli su u – laserima.

Oni mogu, kao i kod SLS 3D printera, sloj po sloj precizno aplicirati toplotnu energiju na ispisanu hranu, te je tako termički obrađivati i davati joj potrebna svojstva. Osim što neće ostati sirova, ovako tretirana hrana moći će imati i željenu teksturu, okus i nutritivna svojstva.

Istraživači su za ove svrhe testirali više laserskih sistema, valnih dužina od infracrvenih (980 nm i 10,6 μm) pa sve do plavih lasera (445 nm) za precizno pečenje piletine. Prije nego su prionuli na pečenje, pileća su prsa pretvorili u pire i ispisali u tankom sloju (debljine 3 mm), a potom su prema tome usmjerili svoje lasere.

Ispitivali su kako različite valne dužine lasera utiče na dubinu kuhanja, promjenu boje, zadržavanje vlage te razlike u okusu. Za najbolje rezultate, zaključuju, najbolje je kombinirati više valnih dužina lasera.

Otkrili su kako se meso pečeno laserima skuplja za 50% manje od klasično pečenoga, zadržava dvostruko više vlage, a okusom je vrlo slično konvencionalno pripremljenome.

Dva ispitanika koji su "na slijepo" testirali uzorke laserski pečene piletine čak su ih i preferirali u poređenju s uzorcima pripremljenima na uobičajeni način. Naučnici poručuju kako im to daje nadu da njihova tehnologija ima budućnost.

Krajnji cilj ovog istraživanja jest stvoriti autonomni sistem koji bi mogao "printati" i kuhati hranu na zahtjev korisnika, te postati potpuno automatizirani lični kuhar. Prije toga, bit će potrebno stvoriti i softversku podršku, "nešto poput Photoshopa ili CAD-a za hranu", poručuju s Columbie.

Takav bi napredni softver omogućio ljudima, koji nisu programeri, da sami dizajniraju kulinarske kreacije i potom ih isprintaju i skuhaju uz pomoć mašine. Takve digitalne recepte mogli bi i dijeliti s drugima, pojašnjavaju svoju viziju budućnosti autori ove studije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije