Na ovim mjestima nikad ne ostavljajte svoj telefon

Radiosarajevo.ba
Na ovim mjestima nikad ne ostavljajte svoj telefon
Foto: Unsplash.com / Ilustracija

Svima nam se desilo da svoj telefon nekada stavimo na mjesta na kojima se on ne bi smio nalaziti, kao naprimjer na plaži na visokim temperaturama. To izuzetno šteti vašem uređaju i moglo bi da smanji njegov vijek trajanja.

Evo šest mjesta na kojima nikako ne bi trebalo da držite svoj telefon.

U džepu

Premda je vrlo udobno i dosta ljudi to čini, nositi telefon u stražnjem džepu pantalona nije preporučljivo, jer telefoni imaju ekrane osjetljive na dodir. Ako često osjećate bol u stomaku i nogama to može biti posljedica nošenja telefona u džepu. Možete ga lako zaboraviti i slomiti ili izgubiti.

Uz kožu  

Nemojte držati mobilni telefon uz kožu jer bakterije s ekrana prelaze na lice i mogu biti uzrok akni ili drugih bolesti kože. Osim toga, elektromagnetsko zračenje postaje jače. Dok razgovarate preko telefona, ostavite najmanje 0,5 do 1,5 centimetara između uređaja i kože.

Na vrućim mjestima 

Visoke temperature takođe su štetne za elektroniku. Ne preporučuje se da ostavite svoj telefon u automobilu ili na plaži gde je izložen suncu ili nekom izvoru topline.

Pod jastukom

Ne držite telefon pod jastukom. Ako vam noću često dolaze obavještenja, a ekran zasvijetli, to negativno utiče na proizvodnju melatonina i dovodi do problema sa spavanjem. Takođe, bilo je slučajeva eksplozije telefona i požara. Kad pokrijete telefon jastukom, povećavate šanse za pregrijavanje i izbijanje požara, pogotovo prilikom punjenja. Bolje je da ga punite dalje od sebe, svog kreveta i drugih ljudi, a po mogućnosti nikako preko noći.

Na punjaču 

Ne, punjenje telefona ne šteti vašem zdravlju direktno, ali bolje je da ne punite mobilni preko noći, jer to može skratiti vijek baterije.

Na hladnim mjestima 

Ako je vani hladno i temperatura pada ispod nule, vodite računa o svom telefonu i ne ostavljajte ga dugo na ulici ili u automobilu.

Razlika u temperaturi vrlo je štetna za uređaje, jer dolazi do kondenzacije kada ga vratite na toplo mjesto, a to može dovesti do kvara. Svoj telefon možete zaštititi maskom, piše tportal.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije