Kineska super kamera koja će promijeniti ljudske živote

Radiosarajevo.ba
Kineska super kamera koja će promijeniti ljudske živote
Foto: WSJ / Ilustracija

Kinezi su napravili kameru od 500 megapiksela koja može identificirati svaku osobu među desetinama hiljada ljudi, piše britanski list The Telegraph.

Kameru su napravili kineski naučnici. Prepoznaje četiri puta više detalja u odnosu na ljudsko oko. Posebno je pogodna za nadzor na ulicama i sportskim objektima.

Neki su zabrinuti zbog ovakvog razvoja tehnologije odnosno umjetne inteligencije. Posebno su zabrinute organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda.

Super kamera, kako je nazvana, predstavljena je na Međunarodnom sajmu industrije održanom u Kini prošle sedmice.

U Kini trenutno postoji 200 miliona sigurnosnih kamera. U posljednjih nekoliko godina u ovoj zemlji se razvija sistem koji će prikupljati mnogo više podataka o privatnim životima njenih stanovnika. Vlast će imati uvid u njihov kreditni status, da li daju donacije u dobrotvorne svrhe, kakve su im roditeljske sposobnosti.

Na taj način će se razviti mogućnost kažnjavanja i nagrađivanja ljudi.

Najznačajnije sredstvo za prikupljanje ovih i drugih podataka trenutno je mreža sigurnosnih podataka. Postojeće kamere ne mogu prepoznati svakog pojedinca u masi ljudi. Nove kamera od 500 megapiksela će to moći.

Uz pomoć umjetne inteligencije, kamere će moći skenirati osobu za nekoliko sekundi.

Analitičarka Instituta za stratešku politiku iz Australije Samantha Hoffman za ABC je rekla da vlast posjeduje ogromne baze podataka o ljudima, a koji su prikupljeni na osnovu sigurnosnih kamera. Naglasila je da se svi ti podaci mogu iskoristiti za socijalnu kontrolu.

U Ujedinjenom Kraljevstvu se testira tehnologija prepoznavanja lica, uprkos protivljenju pojedinih grupa.

Policija Južnog Walesa je ovog ljeta najavila da će početi koristiti tehnologiju prepoznavanja lica u datom trenutku. Visoki sud je tu namjeru ocijenio zakonitom, navodi The Telegraph.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije