Može li kineski avion ugroziti konkurenciju: ARJ21 prevezao milionitog putnika

Radiosarajevo.ba
Može li kineski avion ugroziti konkurenciju: ARJ21 prevezao milionitog putnika

Kineski putnički avion ARJ21 krajem prošlog mjeseca prevezao je milionitog putnika, saopćio je proizvođač - Corporation of Aircraft Corporation (COMAC).

ARJ21 je prvi kineski mlazni putnički avion, dizajniran da primi 78-90 putnika, s dometom do 3.700 km. Može letjeti u planinskim i visoravnijskim regijama, te je prilagodljiv raznim aerodromskim uvjetima.

Bolji poznavaoci zbivanja u aeronautici primijetili su frapantnu sličnost ARJ21 sa legendarnim DC-9 i nasljednicima serije MD-80/MD-90, što je odmah izazvalo špekulacije o još jednoj kineskoj kopiji.

Zaista, Kinezi su koristili neka rješenja sa slavnih McDonnell Douglasa koji su licencno izrađivani u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta. ARJ21 pokreću američki turbofanski motori General Electric CF34, dok su u dizajniranju krila učestvovali inžinjeri ukrajinskog Antonova.

Kao pionir kineskih komercijalnih aviona, ARJ21 uveden je u upotrebu u junu 2016. godine, a prvi korisnik bila je aviokompanija Chengdu Airlines. Do danas je COMAC kupcima isporučio ukupno 33 aviona ARJ21 koji su bez ikakvih problema i incidenata služili i služe na zračnim linijama između 56 gradova, navodi COMAC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije