Misija povezana s BiH: Mini helikopter Ingenuity je spreman za šesti let

1
Radiosarajevo.ba
Misija povezana s BiH: Mini helikopter Ingenuity je spreman za šesti let
Foto: Phys.org / Mini helikopter Ingenuity

NASA-in helikopter Ingenuity sa svakim letom na Marsu postavlja neki novi rekord.

Sljedeće sedmice u planu je njegov šesti let tokom kojeg bi trebao postaviti dva nova rekorda, ali i sletjeti na novo, još neistraženo područje Marsa, piše Zimo.hr.

U planu je da se Ingenuity popne na visinu od 10 metara i leti u pravcu jugozapada oko 150 metara, gdje bi trebao napraviti niz fotografija u boji.

Iz NASA-e ističu kako bi te fotografije trebale pokazati vrijednost zračne perspektive za buduće misije. Nakon toga, Ingenuity će se vratiti oko 50 metara sjeveroistočno gdje će sletjeti u novu "bazu".

Tokom leta, Ingenuity bi trebao postaviti i dva nova rekorda. Brzinski, jer bi trebao postići brzinu leta od četiri metra u sekundi i rekord u dužini leta (140 sekundi).

Iz NASA-e se nadaju da će premještanje Ingenuitya na novu lokaciju pokazati kako je moguće istraživati površinu planeta bez prethodnog pomnog proučavanja područja i dugotrajnog planiranja.

Zanimljivo, za razliku od prethodnih letova, ovaj se let neće odvijati pod budnim okom rovera Perseverance, jer će se on u to vrijeme pripremati za vlastitu misiju. No Ingenuity će snimiti fotografije i video koje bi trebao poslati na Zemlju koji dan nakon, nadamo se, uspješnog šestog leta.

Podsjećamo, maleni NASA-in rover, a zajedno s njim i mini helikoper Ingenuity, sletio je 19. februara u krater Jezero koji je dobio mjesto po opštini u našoj domovini, Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije