Napokon: Helikopter Ingenuity sletio na Crvenu planetu

2
Radiosarajevo.ba
Napokon: Helikopter Ingenuity sletio na Crvenu planetu
Foto: Phys.org / Mini helikopter Ingenuity

NASA-in mini-helikopter Ingenuity sletio je na površinu Marsa u pripremi za prvi let, priopćila je američka svemirska agencija.

Izuzetno lagani helikopter bio je pričvršćen za trbuh rovera Perseverance, koji se na Crveni planet spustio 18. februara, piše Sciencealert.com.

"Potvrđeno slijetanje MarsHelikoptera!", NASA-in Laboratorij za mlazni pogon objavio je u subotu na Twitteru.

"Njegovo putovanje na brodu od 291 milion milja (471 milion kilometara) završilo je posljednjim padom od 10 centimetara od centralnog dijela rovera na površinu Marsa danas. Sljedeća prekretnica? Preživjeti noć", napisali su na Twitteru.

Fotografija koja prati tweet pokazala je da je Perseverance odbacio helikopter i njegovo "uzletište" nakon što je pao na površinu. Ingenuity je koristio Perseveranceov elektroenergetski sistem, ali sada će morati koristiti vlastitu bateriju za pokretanje vitalnog grijača kako bi zaštitila svoje neoklopljene električne komponente od smrzavanja i pucanja tokom marsovske noći.

"Tokom sljedećih nekoliko dana, NASA-in tim će provjeriti rade li solarni paneli helikoptera ispravno i pune li mu baterije prije testiranja svojih motora i senzora prije prvog leta", rekao je Balaram. Očekuje se da će prvi pokušaj leta započeti najkasnije 11. aprila.

Ingenuity će pokušati letjeti u atmosferi koja je jedan posto gustoće Zemlje, što otežava postizanje uspona - ali potpomognut će gravitacijom koja je jedna trećina planeta.

Prvi let uključivat će penjanje brzinom od oko tri metra (jedan metar) u sekundi na visinu od tri metra, lebdjeti tamo 30 sekundi, a zatim se spustiti nazad na površinu.

Helikopter će fotografirati visoke rezolucije dok leti. Tokom mjeseca planirano je do pet letova postupne poteškoće. Rotorkraft od četiri kilograma (1,8 kilograma) koštao je NASA-u oko 85 miliona američkih dolara, a smatra se dokazom koncepta koji bi mogao revolucionirati istraživanje svemira.

Budući helikopteri mogli bi pokriti zemlju puno brže od rovera i istražiti neravniji teren.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije