Prije leta s površine Marsa: Perseverance 'okinuo' selfie s helikopterom Ingenuity

1
Radiosarajevo.ba
Prije leta s površine Marsa: Perseverance 'okinuo' selfie s helikopterom Ingenuity
Foto: EPA-EFE / Rover Perseverance

Rover Perseverance je na Crveni planet spektakularno sletio 18. februara s dronom Ingenuity pričvršćenim za njegov glavni dio.

Navedeni dron-helikopter bit će prva operativna letjelica na Marsu jednom kad se vine u zrak iznad površine tog planeta i počne istraživati područje oko rovera s visine, piše Zimo.

Testni let trebao bi se dogoditi u narednih nekoliko dana.

Perseverance je selfie "okinuo" 6. aprila, a na njemu su on i Ingenuity udaljeni 3,9 metara jedno od drugog.

Taj je selfie sastavljen od 62 fotografije koje je napravila roverova WATSON kamera postavljena na SHERLOC instrument, koji se nalazi na samom kraju roverove dugačke robotske ruke.

Naučnici su fotografije spojili u jedan veliki selfie nakon što su one s Crvenog planeta stigle na Zemlju. Složili su i kratku animaciju na kojoj Perseverance gleda malo prema kameri, malo prema Ingenuitiyju.

Osim što šalje zapanjujuće fotografije s površine Marsa, poput recimo fotografije duge (za koju u NASA-i vjeruju da je ipak samo refleksija od leće), Perseverance će zapravo tražiti tragove prastarog života na tom planetu tokom naredne dvije godine, koliko će trajati njegova misija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije