Meta najavila zabranu ruskih državnih medija

1
FENA
Meta najavila zabranu ruskih državnih medija
Foto: Screenshot / Meta

Vlasnik Facebooka Meta saopćila je da zabranjuje RT, Rossiya Segodnya i druge ruske državne medijske mreže na svojim platformama, tvrdeći da su te kuće koristile obmanjujuće taktike za obavljanje tajnih operacija utjecaja na internetu.

Zabrana označava oštru eskalaciju u akcijama najveće svjetske kompanije za društvene mreže protiv ruskih državnih medija, nakon što je provela godine poduzimajući ograničenije korake kao što je blokiranje prikazivanja oglasa i smanjenje dosega njihovih postova.

"Nakon pažljivog razmatranja, proširili smo naše tekuće mjere protiv ruskih državnih medija. Rossiya Segodnya, RT-u i drugim povezanim subjektima sada su zabranjene naše aplikacije širom svijeta zbog aktivnosti stranog uplitanja", navodi se u pisanoj izjavi kompanije za društvene medije.

Oglasila se supruga Sergeja Trifunovića: 'Odveli su ga u nepoznatom pravcu, 9 sati ne znam gdje je'

Oglasila se supruga Sergeja Trifunovića: 'Odveli su ga u nepoznatom pravcu, 9 sati ne znam gdje je'

Provođenje zabrane će stupiti na snagu u narednim danima, navodi se. Pored Facebooka, Meta aplikacije uključuju Instagram, WhatsApp i Threads.

Ruska ambasada nije odmah odgovorila na zahtjev Reutersa za komentar. Bijela kuća je odbila da komentariše.

Šta se to dešava sa Facebookom? Mnogi korisnici zabrinuti

Šta se to dešava sa Facebookom? Mnogi korisnici zabrinuti

Metin potez uslijedio je nakon što su Sjedinjene Države ranije ovog mjeseca podigle optužnicu za pranje novca protiv dvoje zaposlenika RT-a zbog, kako su zvaničnici rekli, šeme da se angažira američka kompanija za proizvodnju online sadržaja kako bi uticala na izbore 2024. godine.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u petak da zemlje treba da tretiraju aktivnosti ruske državne televizije RT kao da rade na tajnim obavještajnim operacijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije