Dionice Facebooka / Mark Zuckerberg izgubio nevjerovatnih 5 milijardi dolara

19. 03. 2018. u 21:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10

Facebookove dionice pale su za šest posto, odnosno vrijednost ove društvene mreže je pala za 34 milijarde dolara.

Mark Zuckerberg je zbog tog izgubio nevjerovatnih pet milijardi dolara, prenosi CNN

Uprkos velikom padu Facebook je i dalje na vrhu najvrednijih kompanija SAD-a i svijeta, sa vrijednošću od 500 milijardi dolara.

Vrijednost dionica Facebooka pala je nakon kontroverze sa ''Cambridge Analyitcom''. Londonski Guardian objavio je da su kompanije Cambridge Analytica i partneri pobrali podatke o oko 50 miliona korisnika Facebooka i na temelju njih razvili algoritme koji mogu odrediti psihometrijski profil svakog korisnika Facebooka i birača na izborima.

Chris Wylie, bivši uposlenik kompanije "Cambridge Analytic", opisao je Guardianu kako je ta kompanija zloupotrijebila podatke neovlašteno prikupljene s Facebooka, te kako su predstavnici te kompanije neistinito svjedočili u istragama u SAD-u i u Velikoj Britaniji.

Zbog niza problema sa kojima se suočila kompanija, neki korisnici su izjavili da će prestati koristiti društvenu mrežu sve dok ne zaštiti privatne podatke korisnika i ne povrati povjerenje javnosti.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA