Prisjetimo se: Lov na Pokémone počeo je prije pet godina

0
Radiosarajevo.ba
Prisjetimo se: Lov na Pokémone počeo je prije pet godina
Foto: YouTube / Detalj iz igrice

Na današnji dan prije tačno pet godina, 6. jula 2016 godine, lansirana je planetarno popularna igra Pokémon GO, koja nas je na trenutak izvukla iz kuće u lov na Pokemone.

Sve je počelo kao šala za prvi april 2014. godine kada je kompanija Google izbacila video o igri koja koristi aplikaciju Google Maps te pomoću proširene stvarnosti stavlja Pokemone na stvarne lokacije oko nas, piše Hcl.hr.

Bila je to jedna od najboljih prvoaprilskih šala koje pamtimo, ali zapravo i nije bila šala jer se Pokemone zaista moglo tražiti u mobilnoj aplikaciji za Google Maps – samo ne onako kako je to bilo prikazano u spotu.

No, nismo morali dugo čekati da se realizira ova luda ideja lova na Pokemone u stvarnom svijetu.

Google je još od 2010. finansirao interni studio zvan Niantic Labs kojeg je vodio suosnivač Google Mapsa. Studio se 2015. godine odvojio od Googlea i najavio ono što je prvobitno bila šalastvarnu mobilnu igru geo lokacijskog gameplaya i proširene stvarnosti.

U saradnji s kompanijom Nintendo dobili su licencu za jednu od najpopularnijih svjetskih franšiza te u na kraju napravili Pokémon GO koji je službeno lansiran na današnji dan prije pet godina.

U odnosu na ostale igrice koje djecu ali i odrasle ostavljale "zakucane za ekran" to nije bio slučaj s igricom Pokémon GO koja je igrače ipak natjerala da se kreću što je prije toga bilo nemoguće postići.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije