! / Korisnici Twittera su čudo: Tražili više znakova, a sad pišu i kraće i pristojnije

02. 11. 2018. u 08:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 9

Godinu dana nakon što je Twitter uveo mogućnost produženja objava sa 140 na 280 slovnih znakova, društvena mreža je objavila da su tweetovi, paradoksalno postali u prosjeku kraći i pristojniji.

Primjerice, korisnici engleskog jezika pišu statuse od 33 slovna znaka, što je za jedno slovno mjesto manje nego prije maksimalnog produženja objava.

Od uvođenja limita od 280 znakova tek jedan posto korisnika objavljuje tweetove nove maksimalne duljine, a 12 posto objava ima više od 140 znakova.

Internetska društvena mreža za mikro-blogging uočila je da "ljudi čije objave imaju 280 slovnih znakova češće pišu 'molim' (54 posto) i 'hvala' (22 posto) te češće koriste skraćenice". Trend je zamijećen među korisnicima svih jezika.

U novembru 2017. Twitter je pokrenuo mini-revoluciju odustavši od limita koji je iznosio 140 slovnih mjesta za latinične jezike, a uz izuzetak osoba koje koriste japansko, kinesko ili korejsko pismo, s obzirom na to da oni mogu reći više i s manjim brojem znakova, objavio je Zimo.co.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA