Društvene mreže / Twitter proslavlja rođendan hashtaga

23. 08. 2018. u 14:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Kada se nešto događa u svijetu, to se istovremeno događa i na Twitteru.

Zbog toga se može reći da su hashtagovi dali podsticaj nekima od najvažnijih momenata naše skorije prošlosti.

Danas je 11. rođendan hashtaga.

Kako bi obilježio ovaj dan Twitter je pozvao da se on proglasi međunarodnim danom hashtaga - #HashtagDay.

Hashtag je na Twitteru "rođen" 23. augusta 2007. godine. Za posljednjih 11 godina evoluirao je od načina da korisnik kategorizuje ili "taguje" svoj tweet, do nečega što je postalo dio svakodnevnog govora. Mijenjajući prirodu online komunikacije, hashtag je postao jedan od najutjecajnih simbola digitalnog doba, piše B92.

Na globalnom nivou, u prosjeku se na Twitteru upotrebi 125 miliona hashtagova dnevno. Oni korisnicima pomažu da vide šta se dešava u svijetu i da istražuju najaktuelnije teme o kojima se piše i govori.

Na današnji dan prije 11 godina, Chris Messnia (@chrismessina) tweetovao je hashtag #barcamp. Bio je to prvi hashtag ikada upotrijebljen na Twitteru.

Korištenjem Twittera i upotrebom hashtagova, korisnici su od popularne internet platforme napravili svoj sopstveni mikrofon, pomoću koga oblikuju našu kulturu i mijenjaju svijet.

Od mnogih zanimljivih momenata, onih koje nas tjeraju da se smijemo, da u njima učestvujemo i da ih dijelimo sa drugima, pa do važnih događaja koji su potresali i potresaju svijet, koji inspirišu i pozivaju da solidranost i zajedništvo - hashtag je povezao svijet na Twitteru.

Kakva god da je priča, koji god da je događaj, u bilo kom dijelu svijeta - dogodio se i na Twitteru i dogodio sa hashtagom.

Obilježavanju 11. rođendana hashtaga možete se i vi pridružiti dijeljenjem svog omiljenog hashtaga uz onaj koji obilježava današnji dan - #HashtagDay.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA