Konačno otkrivena velika misterija GTA San Andreasa: Zbog ovog padaju avioni na čudnim mjestima

0
Radiosarajevo.ba
Konačno otkrivena velika misterija GTA San Andreasa: Zbog ovog padaju avioni na čudnim mjestima
Foto: Printscreen / GTA San Andreas

Ako ste igrali GTA: San Andreas, vjerovatno ste barem jednom svjedočili neobičnoj situaciji gdje se manji avion iz vedra neba srušio u vašoj blizini.

Ta pojava toliko je česta u videoigri da su godinama kružile teorije i nagađanja zašto se to događa. Neki su vjerovali u retrogradni Merkur, djelovanje vanzemaljaca… ali sada smo saznali istinu iza aviona padavičara.

Bivši developer GTA: San Andreasa, Obbe Vermeij, objasnio je kako je postoji ustvari greška u samom kodu videoigre, ali je do toga došlo i zbog tehničkih komplikacija.

BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

BH novinari: Pozivamo na radničku solidarnost, podršku i zajedničku borbu za bolje plaćen posao

Ukratko, ideja je bila da se avioni pojavljuju u blizini igrača kako bi svijet djelovao življe. Međutim, kod kojim je igra skenirala prepreke na putu aviona bio je takav da je to skeniranje išlo jako sporo pa ga je developer sveo na minimum. To je rezultiralo time da se ponekad ne detektiraju neke tanje prepreke, npr. drveće, žice i sl., za koje avioni zatim zapnu.

Osim toga, videoigra nema uvijek najbolje izračune za brzinu kretanja aviona kad se oni pojave u blizini igrača, a i predmeti na mapi ponekad se učitavaju sporije, tako da jadni piloti u San Andreasu lete "na slijepo". Developer kaže kako je kratko razmatrao da ukloni sav zračni saobraćaj u blizini igrača, ali od toga je na kraju ipak odustao.

Kako je ovo problem koji je tehnički ukorijenjen u kodu same igre, tako je pojava aviona padavičara ostala dostupna i u remasteriziranom GTA: Trilogyju, javlja HCL.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije