Koliku distancu treba držati prilikom hodanja, trčanja ili vožnju biciklom?

Radiosarajevo.ba
Koliku distancu treba držati prilikom hodanja, trčanja ili vožnju biciklom?
Univerziteti Lueven i Eindhoven / Simulacija oblaka čestice

Naučnici iz Belgije i Holandije dali su konkretan odgovor na pitanje Zašto je, za vrijeme epidemije COVID-19,  tokom trčanja, hodanja i vožnje biciklom potrebno držati distancu, piše Demorgen.be.

Sigurna distanca koju trebamo držati prilikom kretanja na otvorenom treba biti veća od propisanih 1,5 -2 metra.

Iako su džogiranje, šetnja ili vožnja bicikla dozvoljeni pa čak i preporučeni u mnogim zemljama tokom COVID-19 pandemije, od iznimne je važnosti držati se pravila razdaljine između ljudi. Studija koja to dokazuje provedena je na univerzitetu Leuven u Belgiji i Eindhoven u Holandiji.

Tokom trčanja, disanje, kihanje i kašljanje ostavlja čestice u zraku duži period tako da osoba koja trči iza vas može doći u kontakt sa”oblakom čestica”.

Naučnici su došli do ovih zaključaka simulirajući pojavu čestica koje izbacujemo u pokretu i to u različitim pozicijama (dijagonalno, jedno iza drugog, jedno pored drugog). Ovakva vrsta testiranja se inače koristi kako bi se unaprijedile performanse sportista. Istraživanja su pokazala da najveći rizik predstavlja kada se osobe kreću jedna iza druge, istom linijom .

Na osnovu rezultata, zaključeno je da je preporučena distanca kada hodamo u istom smjeru 4 do 5 metara, kada trčimo i vozimo bicikl ta distanca treba biti do 10 metara, čak i 20 ako brzo vozimo bicikl.

Takođe, kada prolazite pored nekoga, preporučuje se da ne idete istom linijom, odnosno  da osobu zaobiđete u luku širine preporučene distance.   

Simulacija oblaka čestice  - undefined

Univerziteti Lueven i Eindhoven : Simulacija oblaka čestice

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije