Koliko se i na koji način može zaraditi od Instagrama? Broj pratitelja nije presudan

0
Radiosarajevo.ba
Koliko se i na koji način može zaraditi od Instagrama? Broj pratitelja nije presudan
Foto: Pexels / Ilustracija

Neki influenceri i aktivni korisnici mogu zaraditi hiljade dolara za objave na Instagramu. Kao rezultat toga, poznate slavne osobe s velikim brojem sljedbenika zgrabe velike poslove, dok se drugi bore za povećanje broja sljedbenika, reputacije, angažmana i još mnogo toga.

Ali koliko novca zapravo možete zaraditi na Instagramu i koji faktori utječu na to?

Ne postoji jedan odgovor na pitanje koliko se novca može zaraditi na Instagramu jer na visinu zarade utječe nekoliko varijabli. Neki od njih uključuju tržišnu vrijednost, broj pratitelja, način monetizacije, stope angažmana i kvalitetu objave.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

S druge strane, influenceri imaju pravo odrediti svoju cijenu. Na primjer, manje poznati influenceri s do 10.000 pratitelja mogu postaviti svoje cijene na 25-50 dolara po objavi, etablirani s 30-80.000 pratitelja mogu naplatiti 150-350 dolara po objavi, dok slavna osoba s preko 100.000 pratitelja može naplatiti između 1.000 i 500.000 dolara po objavi.

Google izdao veoma važno upozorenje korisnicima: Obratite pažnju na ovo

Google izdao veoma važno upozorenje korisnicima: Obratite pažnju na ovo

Mnogi smatraju da je broj pratitelja jedini faktor koji dolazi u obzir za plaćanje sponzoriranih objava i slično. Međutim, to nije istina. Kvaliteta objave, reputacija i angažman sljedbenika također su važni čimbenici, jer oni utječu na vidljivost proizvoda i prodaju.

Stopa angažmana je jedan faktor koji utječe na to koliko novca neko može zaraditi na Instagramu. Na temelju toga, influenceri s manje pratitelja s visokim angažmanom zarađuju više kada brendovi plaćaju na temelju njihovog nivoa angažmana.

Sljedbenici koji reaguju na visok nivo aktivnosti influencera vjerovatnije će postati kupci u bliskoj budućnosti, a to je ono što razne firme traže.

Stopa angažmana na Instagramu postotak je dobiven dijeljenjem ukupnog broja lajkova i komentara s brojem objava i množenjem toga sa 100, prema Instant Famousu.

Mobitele ćemo u budućnosti umjesto dodirom otključavati - dahom?

Mobitele ćemo u budućnosti umjesto dodirom otključavati - dahom?

Visoka stopa angažmana daje potencijalnim sponzorima do znanja da pratitelji slijede ili prihvaćaju preporuke influencera. To ih tjera u posao jer će mnogi sljedbenici kupiti proizvode.

Društvene mreže postale su dio svakodnevnog života ljudi. Zapravo, sedam od 10 ljudi obraća se društvenim mrežama kada odlučuje šta će kupiti. Većina se na kupovinu odlučuje na temelju mišljenja onih kojima vjeruje.

Možete zaraditi promovirajući robne marke i proizvode u niši koju dobro poznajete, čak i ako nemate gomilu sljedbenika.

To dovodi do pitanja: Koje su najprofitabilnije niše na Instagramu? Ljepota, moda, zdravlje, fitness, wellness, putovanja, posao, finansije, životni stil i luksuz trenutno su neke od najpopularnijih niša.

Velike promjene: Stiže potpuno novi Facebook

Velike promjene: Stiže potpuno novi Facebook

Osim toga, postoji mnogo robnih marki u tim nišama koje pomažu u stvaranju puno sadržaja i uspješnom unovčavanju istog.

Neki influenseri poznati su na Instagramu i drugim platformama društvenih medija, kao i u svojim industrijama. Među njima su poznati sportisti, naučnici i stručnjaci iz drugih područja.

Ovi pojedinci imaju izvrsnu reputaciju na internetu i van njega. Mnogi brendovi žele sarađivati s njima, čak i ako nemaju veliki broj pratitelja na Instagramu.

Zbog svih ovih faktora, ne postoji decidiran odgovor na pitanje koliko Instagram pratitelja vam je stvarno potrebno da počnete zarađivati u budućnosti. Međutim, možete početi zarađivati čak i s 1000 pratitelja istražujući različite izvore prihoda od sponzoriranih objava, affiliate marketinga, prodaje vlastitih proizvoda i nuđenja usluga.

Broj pratitelja na Instagramu nije toliko bitan da se na ovoj platformi ne bi moglo zaraditi s visokom razinom angažmana od 2000 vjernih pratitelja, piše See Biz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije