Google izdao veoma važno upozorenje korisnicima: Obratite pažnju na ovo

1
Radiosarajevo.ba
Google izdao veoma važno upozorenje korisnicima: Obratite pažnju na ovo
Foto: Pexels / Ilustracija

Google je objavio novo ažuriranje za svoj preglednik Chrome koji rješava čak 27 sigurnosnih ranjivosti i propusta. Korisnicima su poručili kako ovo ažuriranje, koje postojeću verziju Chromea diže na verziju 104, ne bi smjeli ignorisati.

Kako su naveli, ažuriranje (a onda i sigurnosne zakrpe) odnose se na sve korisnike Chromea, bez obzira na uređaj i operativni sistem koji koriste. Prema nekim procjenama, trenutno u svijetu Chrome za surfanje internetom koristi oko 3,2 milijarde korisnika.

Iako u popisu 27 zakrpi ni jedna nije označena kao "kritična", čak ih je sedam označeno kao "visoke", što znači da se mogu iskoristiti za napad na korisnike.

Koliko su ozbiljne, možda najbolje govori činjenica da je Google platio 43 hiljade dolara osobama koje su ih otkrile i prijavile.

Iz Googlea su naveli kako će se Chrome automatski ažurirati na novu verziju, no moglo bi potrajati i nekoliko sedmica prije no što automatsko ažuriranje dođe do svih korisnika. Stoga savjetuju da korisnici, čim to bude moguće, ručno ažuriraju preglednik.

Kako bi provjerili koju verziju Chrome preglednika koriste i ažurirali na najnoviju verziju, korisnici na kompjuterima trebaju pokrenuti Chrome i u desnom gornjem uglu kliknuti na izbornik (tri tačkice) te odabrati kategoriju Pomoć/Help te tamo O Google Chromeu/About Google Chrome.

To će automatski pokrenuti provjeru postoji li novija verzija Google Chromea te, ako postoji, njegovo ažuriranje.

Za korisnike koji ga koriste na mobilnim uređajima, najjednostavniji je način za ažuriranje provjerom dostupnih ažuriranja u trgovini aplikacijama na uređaju, piše Zimo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije