Kako su mladi korisnici interneta iznenadili Google: "Ovo je potpuno drugačije"

1
Radiosarajevo.ba
Kako su mladi korisnici interneta iznenadili Google: "Ovo je potpuno drugačije"
Foto: Pixabay / Ilustracija

YouTube nije jedina usluga u vlasništvu Googlea koja pokušava ostati relevantna u doba kojim dominiraju društveni mediji. Dva temeljna proizvoda kompanije – Google Search i Google Maps – sve više padaju u nemilost mladih koji koriste društvene medije na načine na koje možda nikada niste ni pomislili.

Tokom nedavne konferencije Fortune Brainstorm Tech 2022 u Aspenu, Colorado, Googleov viši potpredsjednik Prabhakar Raghavan rekao je da neprestano uče da novi korisnici interneta nemaju ista očekivanja i način razmišljanja na koji smo navikli.

"Upiti koje postavljaju potpuno su različiti", dodao je izvršni direktor.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Raghavan je primijetio da Googleove studije pokazuju da otprilike 40 posto mladih ljudi koristi TikTok ili Instagram kada traže mjesto za ručak.

"Oni ne idu na Google Maps ili Search", rekao je.

Google pita: Šta je to što pretražujete ponedjeljkom, a nikad petkom?

Google pita: Šta je to što pretražujete ponedjeljkom, a nikad petkom?

TechCrunch se obratio Googleu, a glasnogovornik je potvrdio da su Raghavanove brojke temeljene na internom istraživanju koje je uključivalo studiju američkih korisnika interneta između 18 i 24 godine. Podaci iz studije još nisu javno objavljeni.

Kao što publikacija ispravno naglašava, ovo bi moglo postati ozbiljan problem za Google. Kompanija je potrošila decenije i nebrojene svote novca kako bi fino podesila svoje algoritme preporuka za pretragu i prikupila podatke za Maps. Također zarađuje mnogo od oglasa prodanih uz upite pretraživanja...

"Moramo priznati ova potpuno nova očekivanja, a to zahtijeva i potpuno nove… tehnološke podloge", najavio je Raghavan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije