Kineski naučnici stvorili prve hibride svinje i majmuna

Radiosarajevo.ba
Kineski naučnici stvorili prve hibride svinje i majmuna
Foto: Laboratorija u Kini / Himere

U Kini su stvoreni prvi hibridi svinje i majmuna, no nisu preživjeli dulje od sedam dana, saopćili su tamošnji naučnici.

"Ovo je prvi put da su uspješno stvorene himere majmuna i svinje", rekao je Tang Hai iz državne laboratorije za matične ćelije i reproduktivnu biologiju u Pekingu.

Naučnici tvrde da su ovo učinili kako bi našli način da uzgoje ljudske organe u životinjama, kako bi se mogli transplantirati.

Himere svinje i majmuna - undefined

Foto: Laboratorija u Kini: Himere svinje i majmuna

Ove kreature, prasići koji su imali genetski materijal makaki majmuna u srcu, jetri, slezeni, plućima i koži, bili su "normalni" nakon rođenja.  U embrije prasića, stare pet dana, ubačene su matične ćelije majmuna koje su u sebi imali fluorescentni protein, kako bi istraživači mogli vidjeti gdje su ćelije završile u tijelu. 

Još uvijek nije poznato zašto su himere uginule, no naučnici tvrde da je uginulo i osam drugih prasića iz istih okota, koji u sebi nisu imali majmunske ćelije, te smatraju da je problem u procesu oplodnje, a ne u himerizmu. 

Ipak, istraživanje je naišlo na negodovanje pojedinih naučnika, koji nisu pobornici stvaranja himera - iz etičkih razloga. 

Neurolog Douglas Munoz iz Queen Univerziteta u Kingstonu (Kanada) saopćio je kako ga ovakvi eksperimenti istinski plaše:

"To što smo počeli da manipuliramo životnim funkcijama na ovaj način, a da u potpunosti ne znamo kako to isključiti ili zaustaviti ako nešto pođe po zlu, zaista me plaši."

No, Kina nema namjeru stati. U julu su predložili da stvaraju majmune s "ljudskim" mozgom, kako bi bolje proučavali bolesti kao što je Alzheimerova.  

Treba dodati i da su Amerikanci napravili hibrid čovjeka i svinje u San Diegu, prije dvije godine. Ovo stvorenje živjelo je 28 dana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije