Ambiciozni plan blizu realizacije: Humanoidni roboti stižu 2025. godine

1
Radiosarajevo.ba
Ambiciozni plan blizu realizacije: Humanoidni roboti stižu 2025. godine
Foto: Pixabay / Ilustracija / Umjetna inteligencija

Kineski planovi da postanu svjetski lideri u području umjetne inteligencije i kvantnog računarstva dobro su poznati. No, pred kineskom je industrijom sada novi cilj: stvoriti realistične robote koji mogu oponašati ljudske postupke i emocije

Dok bi u SAD-u krajem godine s radom trebala početi prva tvornica čovjekolikih robota RoboFab, kinesko ministarstvo industrije i informacijske tehnologije upravo je predstavilo svoj plan za proizvodnju prvih kineskih humanoidnih robota do 2025. godine.

Smjernice ocrtavaju pet bitnih zadataka usmjerenih na industrijski razvoj, uključujući postizanje kritičnih tehnoloških otkrića, njegovanje stvarnih proizvoda, širenje scenarija primjene, stvaranje industrijske ekologije i jačanje kapaciteta podrške.

Majke Srebrenice: Zahvalne smo našim susjedima Hrvatima, hvala vam prijatelji!

Majke Srebrenice: Zahvalne smo našim susjedima Hrvatima, hvala vam prijatelji!

Nove sposobnosti

Kinezi su najveći svjetski proizvođači elektronike i nadaju se da će u sljedeće dvije godine postići značajan napredak u razvoju senzora okoline, kontrole pokreta te interakcije čovjeka i mašine. Ministarstvo je ujedno pozvalo tamošnje kompanije i institucije da što više koriste umjetnu inteligenciju u robotici i pokrenu što više istraživanja o agilnim udovima robota. Plan je doista ambiciozan i u njemu se ističe kako bi kineski humanoidni roboti do 2027. godine trebali usvojiti sposobnosti učenja i razmišljanja.

Očekuje se da će humanoidni roboti preuzeti više zadataka od ljudi, od kupovine do rada u opasnim situacijama. Kinezi u što kraćem roku žele dostići i prestići konkurenciju, Amerikance i Koreance. Do 2025. godine planiraju stvoriti početni inovacijski okvir za humanoidne robote, potaknuti značajni napredak u izradi kritičnih komponenti poput mozga, malog mozga i udova te svojim kompanijama osigurati sigurnu i učinkovitu opskrbu bitnim elementima.

Integracija robota

Kinezi planiraju da će se do 2027. godine sposobnost tehnološke inovacije humanoidnih robota toliko poboljšati da će stvoriti siguran i pouzdan industrijski lanac opskrbe te da će se dotad humanoidni roboti toliko integrisati sa srodnim proizvodima da će postati ključni novi motor privrednog rasta.

Naučnici napravili najveću mapu mozga ikad: Veliki pomak u liječenju demencije i drugih bolesti

Naučnici napravili najveću mapu mozga ikad: Veliki pomak u liječenju demencije i drugih bolesti

Kvalitet izrade ovih robota trebao bi zadovoljiti rigorozne međunarodne standarde i omogućiti proizvodnju u velikim serijama za širok raspon primjena u svakodnevnom životu.

Veliki potencijal

To su smjernice kojih će se kineska industrija sigurno držati. Da bi uspjeli ispuniti planove, morat će još poraditi na vrhunskim čipovima i osnovnim algoritmima. U svakom slučaju, potencijal humanoidnih robota doista je ogroman, a uz potporu kineske nacionalne ekonomije i političkih inicijativa, ovi bi roboti trebali igrati značajnu ulogu u raznim sektorima, uključujući zdravstvenu zaštitu i porodične usluge

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije