Kako znamo da 5G nije kriv za COVID-19

Prevela i priredila: L. R.
Kako znamo da 5G nije kriv za COVID-19
Foto: NeurologicaBlog / 5G mreža

Šta sljedeće stvari imaju zajedničko? Mašinovođa namjerno izbaci voz iz šina pokušavajući da ga zabije u bolnički brod u luci, kako bi pomogao prenapučenoj bolnici. Godine 2016, muškarac je ušao u piceriju i počeo pucati. Prije nekoliko dana brojni emiteri signala u Velikoj Britaniji su zapaljeni. Ovi neobični događaji svi su, navodno, motivirani bizarnim teorijama zavjere. Takvo razmišljanje može biti opasno na više nivoa. Ono stvara alternativni pogled na stvarnost, odvojen od činjenica i poricanja. Najveće teorije zavjere uglavnom stvaraju narativ u kojem se prosvijetljenih nekoliko bori protiv moćnog i mračnog, tajnovitog društva. To može motivirati ljude da pomisle kako i sami moraju učiniti nešto - nešto očajno, dramatično i herojski. 

Onaj mašinovođa ovo je jasno opisao:

“Dobijete samo jednom ovakvu šansu. Cijeli svijet gleda...morao sam. Ljudi ne znaju šta se tamo događa. Sad će znati.!

Piše: Steven Novella za NEUROLOGICAblog

Vratimo se na ovu priču kako je 5G mreža nekako odgovorna za pandemiju koronavirusa, ili je bar čini gorom. Ova se tvrdnja pojavljuje u kontekstu općeg straha o posljedicama 5G-a na zdravlje. Kako sam već pisao, ove brige nemaju validno uporište i miješaju implikacije nauke. Evo brza verzija - 5G radi na relativno niskoj frekvenciji i na niskom nivou energije, premalom da uzrokuje direktnu štetu tkivu. Ovo se zove neionizirajuće zračenje, jer ima premalu snagu da bi slomilo hemijske veze. Kritičari 5G-a koriste činjenicu da ima veću frekvenciju od 4G i 3G, radeći na nivou od 28 do 39 gigaherca. Ali, kao što su isticali i drugi i ja, kako se penjete više na EM frekvenciji dolazite do svjetlosti koju vidimo. Vidljiva svjetlost ima raspon frekvencije od 430–770 THz – to je teraherc, odnosno 1.000 gigaherca – znači da je vidljiva svjetlost na frekvenciji koja je 12.000 puta veća od 5G. 5G mreže imaju malu snagu, desetine ili, najviše, stotine vati. Drugim riječima, ekran računara u koji neki od vas sad gledaju imaju više snage i veću frekvenciju EM zračenja od bilo koje 5G mreže. 

Kritičari, pak, ukazuju na neka istraživanja koja u osnovi pronalaze neku biološku aktivnost kada se izloži EM frekvenciji gigaherca. Postoje, međutim, dva problema s tim argumentima. Prvi je da se miješa opasnost s rizikom. Opasnost je potencijal za štetu, poput morskog psa u akvariju. Drugo, rizik je mogućnost štete, poput plivanja s morskim psom. Ako ne plivate s morskom psom, opasnost koju ona predstavlja je mala briga. Koristim i analogiju napunjenog pištolja, koji je potencijalna opasnost, ali je rizik mnogo veći kada je pištolj u rukama malog djeteta (ili teoretičara zavjere) od pištolja zaključanog u sigurnom ormaru - ista opasnost, vrlo različit rizik.

Dakle, ono što osnovna nauka istražuje je potencijalna opasnost od izlaganja EM u rasponu GHz, a ovdje su rezultati različiti. Ukratko, neke stvari se događaju (opet, da budemo jasni, ćelijama u petrijevoj posudi), ali nije jasno da li ono što se događa predstavlja bilo kakav stvarni potencijal za štetu. Morali biste prilično nagađati da povežete in vitro promjene s bilo kakvim lošim zdravstvenim ishodima. Velika većina takvih istraživanja, u stvari, ne ukazuje na stvarnu štetu (što je druga strana nagađanja o potencijalnim koristima na temelju in vitro studija).

Potrebne su nam informacije o stvarnoj šteti - negativnim zdravstvenim ishodima na čitavim organizmima. Nemamo dovoljno podataka o 5G jer je previše nov, ali imamo podatke o 4G i starijim mrežama, a nema jasnih dokaza da su nanijeli bilo kakvu štetu. Podatke i o opasnosti i riziku od 5G ocjenjujem kao spekulacije, preliminarne i neuvjerljive. Nemoguće je dokazati nulti rizik, ali ono što možemo reći je da je svaki potencijalni rizik vjerojatno premalen za zabrinutost. Opet - imali biste pravo kad biste rekli da je svakodnevna izloženost monitoru vašeg računala veća opasnost.

Kakve to sve veze ima s COVID-19? Pa, slične slabe veze utemeljene na preliminarnim in vitro podacima dovele su barem jednog istraživača da divlje nagađa o potencijalu da 5G poveća replikacije virusa - i zaista mislim da nagađaju divlje. On potom divljem nagađanju dodaje činjenicu da je 5G prvo predstavljen u Wuhanu, i tu je započeo virus. Koincidencija? Skoro sigurno. Ovo je vrsta podatka koji jedva opravdava dodatno istraživanje da bi se vidjelo postoji li razlog za daljnja istraživanja. Postoji li nešto stvarno ovdje? Naravno, uglavnom je odgovor - ne. Ali, usred pandemije, to je upravo ona vrsta slabih spekulacija koje se poput divljeg požara šire društvenim medijima, što na kraju motivira neke ljude da zapale 5G emitere, misleći da spašavaju svijet.

Ništa od toga, s naučnog stajališta, nije "izvan radara", što znači da javnost ne treba brinuti. Vaš je život prepun rizika koji su strašniji od čak i najgoreg scenarija s 5G. Možemo raspravljati o tome zavrjeđuje li ova opasnost naučno praćenje ili ne. Smatram da moramo prikupiti barem precizne epidemiološke podatke kako bi umirili javnost. Dalje naučno istraživanje uvijek je u redu, ali ga treba zadržati u perspektivi. Pravi je problem ovdje neukusna naučna komunikacija koju obično obavlja neko ko ozbiljno precjenjuje vrijednost vlastitog istraživanja ili ideja i neodgovorno ih iznosi javnosti. Puno toga vidimo kod COVID-19. Vjerojatno je za vaše zdravlje najbolje samo se usredotočiti na službene preporuke stvarnih stručnjaka.

Autor teksta, dr. Novella je akademik, klinički neurolog pri Školi za medicinu na Univerzitetu Yale. On je predsjednik i jedan od osnivača Društva skeptika New Englanda. On je domaćin i producent popularnog sedmičnog naučnog podkasta The Skeptics’ Guide to the Universe. Također je stariji saradnik i čelnik Science-Based Medicine pri Fondaciji James Randi (James Randi Educational Foundation - JREF), saradnik Skeptical Inquiry komiteta (CSI) i jedan od osnivača Instituta za nauku u medicini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije