Kako da spasite podatke kada izgubite mobitel

Radiosarajevo.ba
Kako da spasite podatke kada izgubite mobitel
Pixabay / Ilustracija
Ako ste mobitel izgubili na bilo koji način, u pravilu imate dvije opcije: ili izbrisati podatke daljinski ili iskoristiti backup. Ko koristi Google Android, zaštita je već vrlo solidna.

Ranije se za to koristila aplikacija Android Device Manager, no danas se zove Find My Device (iako je u postavkama platforme Android opet zbunjujuće spomenut Android Device Manager).

Ova aplikacija omogućit će svakom vlasniku Android pametnog telefona, smartwatcha ili tableta da locira traženi uređaj u svakom trenutku. Omogućuje i daljinsko zaključavanje te brisanje ili prikazivanje poruka, što se može pokazati ključnim detaljem za povrat izgubljenog ili ukradenog uređaja.

Googleova aplikacije je u pravilu unaprijed aktivirana na uređaju, no za svaki slučaj stvari je moguće provjeriti odlaskom u Settings, Security te listanjem do postavke Device administrators. 

Ko god koristi Googleove vezane cloud servise, izgledno neće izgubiti nikakve privatne podatke gubitkom uređaja, jer su oni vezani uz korisnički račun - a ne uređaj. Stoga je daljinsko brisanje (uz opcije zaključavanja ili pokušaj lociranja) sasvim opravdano i moguće ga je izvesti bez straha. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije