Uz Google ćemo uskoro moći backupovati cijeli računar

Radiosarajevo.ba
Uz Google ćemo uskoro moći backupovati cijeli računar
Google je najavio novi alat nazvan "Backup and Sync", koji će biti dio Google Drive servisa.

Pomoću ovog alata će korisnici moći da sačuvaju rezervne kopije ne samo podataka iz foldera Drive, već i podataka sačuvanih bilo gde na računaru. Novi alat bit će dostupan korisnicima od 28. juna, najavljeno je iz kompanije.

Novi alat je najnovija verzija Google Drive for Mac/PC koja je integrisana sa Google Photos aplikacijom. Riječ je o veoma jednostavnom alatu koji bi trebalo da olakša pravljenje rezervnih kopija podataka u oblaku. Ovaj alat će pratiti promjene u odabranim folderima na diskovima, i sinhronizovati sadržaj foldera s folderima u oblaku servisa Google Drive, što do sada nije bio slučaj jer je praćen i sinhroniziran samo folder aplikacije Google Drive.

Novi sistem za kompletni backup je beskoristan za besplatne naloge čijim je korisnicima dostupno samo 15GB prostora u oblaku, ali korisnici za 2 dolara mjesečno mogu dobiti 100GB, terabajt za 10 dolara mjesečno ili 10 terabajta za 100 dolara mjesečno.

S obzirom da je Backup and Sync još uvijek u fazi testiranja, alat neće odmah biti dostupan za korisnike G Suite Basic, Business i Enterprise.

U svijetu u kome ransomware postaje svakodnevna prijetnja, Backup and Sync bi mogao postati koristan alat za sve one koji strahuju za podatke koji bi u slučaju infekcije mogli biti nepovratno izgubljeni. Isto važi i za one koji ne mogu da priušte namjenske hard diskove za backup ili skupi backup softver i prostor nekog skupog cloud servisa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije