Još jedna solarna oluja u ovoj godini? Saznajte kakav će uticaj imati na Zemlju

1
Radiosarajevo.ba
Još jedna solarna oluja u ovoj godini? Saznajte kakav će uticaj imati na Zemlju
Foto: Printscreen / Ilustracija/Svemir

Veliki "solarni plamen" trebao bi pogoditi Zemlju kasnije ove sedmice nakon erupcije u utorak navečer, 1. oktobra koja se dogodila na Suncu.

Nije ovo prva sedmica povezana sa solarnim plamenovima u 2024. godini, budući da je solarna oluja upućena prema našoj planeti u maju, nakon što su se spojila dvije velike sunčeve mrlje koja su izazvala brojne koronalne masene ejekcije (CME).

To je značilo da je mnogima u Velikoj Britaniji bila pružena prilika da ugledaju Sjevernu svjetlost, rijetku pojavu za ovu zemlju. Međutim, ponovo se pripremamo za "ekstremnu geomagnetnu oluju" nakon što je sunčeva mrlja AR3842, tamna, brzo rastuća oblast snažnih magnetskih polja na površini Sunca, proizvela drugi najjači plamen u poslednjih pet godina.

Zemljotres u BiH, na EMSC-u građani komentarišu: "Podrhtavanje i glasan zvuk"

Zemljotres u BiH, na EMSC-u građani komentarišu: "Podrhtavanje i glasan zvuk"

Solarni plamenovi se klasifikuju po slovima, pri čemu je X najveća klasa, što znači da potencijalno može izazvati radio prekide i široko rasprostranjenu štetu na satelitima, pa čak i na svemirskim letjelicama ili elektroenergetskim mrežama.

Klasifikacije M, C i B slijede nakon toga, opadajući po stepenu ozbiljnosti, dok unutar svake klase postoji skala od jedan do devet, koja precizira tačno koliko je plamen intenzivan. Najveći plamen od 2019. godine dogodio se u maju ove godine, kada je X8.9 plamen udario prema nama, dok je utorak plamen ocenjen kao X7.1 prema NASA-i.

Velika kozmička aktivnost će pogoditi Zemlju: Saznajte kako će se to odraziti na svakodnevni život

Velika kozmička aktivnost će pogoditi Zemlju: Saznajte kako će se to odraziti na svakodnevni život

Već je izazvao prekid kratkovalnog radija na Havajima i ispalio CME u svemir, za koji Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) predviđa da će nas pogoditi rano do sredinom dana u subotu, 5. oktobra.

Poznate kao najveći eksplozivni događaji u solarnom sistemu, koronalne masene ejekcije (CME) trenutno se kreću prema Zemlji brzinama od nekoliko stotina milja u sekundi. Kada udare u Zemljinu magnetosferu, prostor oko naše planete koji je ispunjen njenim magnetskim poljem, dolazi do geomagnetnih oluja.

Ove oluje uzrokuju auroralne prikaze poput Sjeverne svjetlosti, dok su poremećaji u komunikacijama satelita i oštećenja elektroenergetskih mreža također mogućnost. S nadolazećom solarnom olujom, dodatno se potvrđuje da je Sunce ušlo u solarni maksimum, što je period u njegovom 11-godišnjem ciklusu kada je solarna aktivnost na svom vrhuncu.

Naučnici imaju ideju da "ohlade" Zemlju tako što će blokirati Sunce: Pogledajte šta im je plan

Naučnici imaju ideju da "ohlade" Zemlju tako što će blokirati Sunce: Pogledajte šta im je plan

Iako su naučnici predviđali da će se ova faza dogoditi u julu 2025. godine, aktivnost na Suncu je naglo porasla tokom ove godine, što je primoralo stručnjake da revidiraju svoja predviđanja. Do sada u 2024. godini, ispaljeno je 41 X-klasnih solarnih plamenova, što je više nego u poslednjih devet godina zajedno, prema informacijama sa spaceweather.com.

Obično se X-klasni solarni plamenovi događaju samo 10 puta godišnje, ali s obzirom na to da se očekuje da će solarni maksimum trajati još najmanje godinu dana, možemo očekivati da ćemo videti više ovih snažnih solarnih plamenova, koronalnih masenih ejekcija (CME) i geomagnetnih oluja koje će uticati na Zemlju u narednoj godini, piše LadBible.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije