Velika kozmička aktivnost će pogoditi Zemlju: Saznajte kako će se to odraziti na svakodnevni život

0
Radiosarajevo.ba
Velika kozmička aktivnost će pogoditi Zemlju: Saznajte kako će se to odraziti na svakodnevni život
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nedavno su se spojili solarni fenomeni u nevjerovatnu kozmičku predstavu koja bi mogla donijeti čarobne polarne svjetlosti daleko južno od njihova uobičajenog područja.

Iako sunčeve baklje i koronalne mase nisu svakodnevne pojave, njihova sinergija stvara spektakl koji možemo vidjeti čak i izvan sjevernih područja.

Sunčeva baklja, izbacivanje koronalne mase i koronalna rupa stvorili su rijedak astronomski događaj koji bi mogao donijeti polarnu svjetlost na područja koja rijetko doživljavaju ovaj fenomen. Prema prognozi NOAA-ina Centra za predviđanje svemirskog vremena, Zemlja će imati priliku svjedočiti geomagnetskoj oluji razine G3, što je označeno kao "jaka" oluja, u noći 16. septembra, piše Science Alert.

Suđenje za smrt Džene Gadžun: Otkazan glavni pretres

Suđenje za smrt Džene Gadžun: Otkazan glavni pretres

Solarna baklja klase X, koja je eruptirala 14. septembra, imala je iznimnu snagu X4,5, što je čini jednim od najintenzivnijih solarnih baklji. Istovremeno, područje sunčevih pjega koje je uzrokovalo baklju izbacilo je koronalnu masu, ogromnu količinu solarnih čestica i magnetskih polja u svemir.

Jaka aktivnost

Pored toga, koronalna rupa, velika zona slabijih magnetskih polja na Suncu, omogućila je brži izlazak solarnog vjetra, dodatno pojačavajući učinke CME-a.

"Zemljin zli blizanac": Naučnici otkrili nešto čudesno na planeti u našem Sunčevom sistemu

"Zemljin zli blizanac": Naučnici otkrili nešto čudesno na planeti u našem Sunčevom sistemu

Kada ovi solarni utjecaji stignu do Zemlje, donose sa sobom niz zanimljivih efekata. Dok su učinci zračenja sunčeve baklje već prisutni – uključujući nestanak radija visoke frekvencije 14. septembra – solarne čestice koje još uvijek putuju do nas uzrokuju stvaranje aurora borealis i australis kada se sudare s Zemljinim magnetskim poljem i atmosferom.

Iako su aurora fenomeni sada prilično česti zbog aktivne faze Sunčeva ciklusa, prognoza za 16. septembar posebno je uzbudljiva. Očekuje se visoki nivo geomagnetske aktivnosti na Kp indeksu, što može dovesti do spektakularnih prikaza polarne svjetlosti u područjima gdje je rijetko viđena.

Osim estetskih čarolija na nebu, mogući su i manji tehnički problemi, uključujući smetnje na visokofrekventnom radiju i GPS-u, te mogući utjecaji na svemirske letjelice i satelite. Ako se nalazite unutar oko 40 stepeni geografske širine i imate vedro nebo, možda ćete imati sreće u promatranju ovog nevjerovatnog prirodnog spektakla, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije