... / Jednostavni trikovi: Zaustavite Googleovo i Facebookovo praćenje na vašem Androidu

24. 04. 2019. u 10:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 14

Svaki moderni Android smartfon ima jasno iscrtane opcije koje prate vaše aktivnosti. Ako osjećante paranoju, ne brinite - veliku većinu lokacijskih usluga možete elegantno isključiti

Praćenje lokacije uređaja ponekad je jako koristna stvar - ako tražite gdje u blizini možete naći dobar kafić ili restoran ili ima li u blizini benzinska stanica, no postoji niz rizika poput praćenja vašeg kretanja koje ostaje pohranjeno u Googleu.

Kako zaustaviti Google

Da biste spriječili Google od praćenja vaše lokacije, prvo morate ući u aplikaciju za postavke i birati Google. Ako na listi postoji više profila, birajte ona koji želite promijeniti. Nakon što prstom pritisnete na Google Account, skrolajte sve do stavke za moderaciju podataka i personalizaciju pod imenom Manage your data & personalization i birajte ju.

Nakon toga potražite kontrole aktivnosti pod stavkom Activity control i tamo pauzirajte ili gasite neželjene opcije koje prate vaše aktivnosti. Naravno, ako želite detaljniji pregled aktivnosti, skrolajte sve do Manage your activity controls i tamo pobrišite sve aktivnosti koje želite u sklopu stranice My Activity. Unutar svake kategorije nalaze se tri tačke sa strane koje omogućavaju brisanje određene količine podataka - samo dio ili sve.

Isključite historiju lokacija na Facebooku

Facebook pohranjuje historiju vašeg kretanja što znači da ako želite pobrisati historiju lokacija, to možete napraviti putem mobilne aplikacije ili preglednika. Evo kako to možete napraviti putem aplikacije.

Prvo pritisnite tipku hamburger (tri paralelne crte) u gornjem desnom uglu. Skrolajte do stavke za privatnost Settings & Privacy i birajte Settings. Skrolajte dolje i birajte Location koja se nalazi pod stavkom Privacy odnosno privatnost. Tamo možete pregledati svoju historiju zabilježenih lokacija te ju isključiti.

Kad ste već tu, provjerite i stavku za lokacijske usluge odnostno Location services koja će vas odvesti do stranice za pristup lokaciji Location Access gdje pristup vašoj lokaciji možete u cijelosti isključiti.

Ako želite izbrisati historija lokacija birajte View your Location History i tamo pritisnite prstom na tri tačke u gornjem desnom uglu. Možete pobrisati samo jedan dan ili cijelu hsitoriju kretanja.

NEMA KOMENTARA