Japanci prave lift koji će turiste prevoziti do svemira

Radiosarajevo.ba
Japanci prave lift koji će turiste prevoziti do svemira
PrtScr / Svemirski lift
Japanski naučnici koji rade na konstrukciji svemirskog lifta uskoro će obaviti prvo testiranje u svemiru s minijaturnom verzijom lifta.

Naučnici se nadaju da će uspjeti uz pomoć dugačkog kabla postavljenog u svemiru između dva manja satelita uspjeti poslati minijaturni lift dimenzija 6 puta 3 centimetara.

Koncept svemirskog lifta koji bi se uz pomoć čvrstih kablova uspinjao više hiljada kilometara do svemirske stanice datira još iz 19. stoljeća.

Na tu je zamisao došao je ruski znanstvenik Konstantin Tsiolkovsky 1895. godine kada je ugledao  Eiffelov toranj.

via GIPHY

Gotovo sto godina kasnije, Arthur Clarke, britanski pisac naučne fantastike, koji se čvrsto držao nauke i njenih realnih dometa i hipoteza, obnovio je ovu zamisao u knjizi "Rajski vodoskoci", objavljenoj 1978. godini. 

Za sada, taj san zbog tehnoloških prepreka još uvijek postoji samo u teoriji. No, jedna japanska kompanija na cijelu priču gleda mnogo optimističnije.

Njeni stručnjaci rade na izgradnji lifta koji bi do 2050. godine u svemir prevozio turiste.

Iz kompanije su objasnili da namjeravaju postaviti čvrstu karbonsku nanocijev, strukturom dvadeset puta čvršćom od čelika. Kabina lifta kretala bi se zahvaljujući šipci dugačkoj oko 96.000 kilometara, što je četvrtina udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije