Šta se dogodilo u svemiru: Rusi sumnjaju na sabotažu

Radiosarajevo.ba
Šta se dogodilo u svemiru: Rusi sumnjaju na sabotažu
Foto: NASA / Međunarodna svemirska stanica ISS
Posada Međunarodne svemirske stanice prošle je sedmice uspješno spriječila krizu uzrokovanu mikropukotinom koju je navodno stvorio udar sićušnog meteorita. Prema najvnovijem izvještaju ruske istražne agencije ne izostavlja se i mogućnost sabotaže.

Mala pukotina koju su astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici otkrili i sanirali prošle sedmice ipak nije uzrokovana meteoritom. 

Transportna kapsula Soyuz, koja se prošle sedmcie spojila sa stanicom imala je sićušno oštećenje trupa kroz koju je polagano curio zrak. Ruska glasila navode da je u pitanju sabotaža sprovedena prije spajanja kapsule i svemirske stanice.

Podsjetimo, Soyuz je jedino prijevozno sredstvo za prijevoz putnika na svemirsku stanicu. Ovaj svemirski brod ostaje spojen na strukturu stanice sve dok posada ne odluči krenuti prema Zemlji.

NASA se do danas nije izjasnila po pitanju uzroka dvomilimetarske rupe koja je uzrokovala privremenu i blagu dekompresiju.

Rupu kroz koju je izlazio zrak, izvještava Telegraph, prstom je začepio astronaut Alexander Gerst, a posada ju je "zakrpila" gumenim čepom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije