Sonda 'Juno' blizu Jupitera: Novi uvid u najveću planetu

Anadolija
Sonda 'Juno' blizu Jupitera: Novi uvid u najveću planetu
Pixabay / Ilustracija
Nakon pet godina putovanja, oko milijardu dolara vrijedna misija Juno (Junona) Američke svemirske agencije (NASA) sutra stiže do Jupitera kojem će se približiti na udaljenost od 5.000 kilometara.

Naučnicima će dati novi uvid u najveću planetu Sunčevog sistema.

Letjelica Juno, teška 3.600 kilograma i veličine košarkaškog terena, ime je dobila prema Junoni koja se u rimskoj mitologiji naziva ženom rimskog boga Jupitera.

Juno, sonda na solarni pogon, lansirana je u augustu 2011. godine iz Cape Canervala na Floridi, a po dolasku u neposrednu blizinu Jupitera bit će angažovana na dvogodišnjem istraživanju atmosfere i magnetosfere Jupitera i njegovih mjeseci. 

Jupiter je najveća planeta Sunčevog sistema, peta po redu udaljena od Sunca. Njegova atmosfera se sastoji od vodika i helijuma s toliko radijacije koja je hiljadu puta smrtonosnija od onog koji je dozvoljen za ljudska bića.

Oko Jupitera je raspoređeno 67 prirodnih satelita među kojima su najpoznatiji Europa, Io, Ganimed i Kalista. Također, ova planeta obavijena je najjačim magnetskim poljem koje postoji u Sunčevom sistemu.

"Jupiter je doslovno planeta na steroidima, sve u vezi nje je ekstremno", tvrdi glavni istraživač Juno misije Scott Bolton.

Očekuje se da Juno, uz nekoliko zahtjevnih manevara uđe u orbitu Jupitera kojeg će obići 37 puta.  Zbog radioaktivnog zračenja sva elektronika u sondi bit će uništena osm titanijskog sefa sa računarom koje će bilježiti podatke. 

Naučnici NASA-e najviše nade polažu u rješenje misterije velike crvene pjege, najveće ciklonske oluje koja je tri puta veća od Zemlje i ne jenjava već 300 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije