Istraživači iz mora izvukli do sada neviđeno biće: Ima zelene oči, kao iz horor filma

0
Radiosarajevo.ba
Istraživači iz mora izvukli do sada neviđeno biće: Ima zelene oči, kao iz horor filma
Foto: Unsplash / Ilustracija/Ribolov

U vodama blizu obale Tajlanda, istraživači su nedavno otkrili neobično morsko biće koje dosad nije bilo viđeno. Ovo zanimljivo stvorenje, koje se ističe svojim svijetlim zelenim očima i kožom koja se ljušti, pronađeno je uhvaćeno u mreži na istraživačkom brodu, a kasnije se otkrilo da se radi o potpuno novoj vrsti.

Prema izvještaju objavljenom 6. marta u časopisu Raffles Bulletin of Zoology, istraživači su proveli dvosedmično istraživanje 2018. godine, istražujući dubine Andamanskog mora. Njihov cilj bio je istražiti dubokomorski život u toj regiji. "Tokom istraživanja, pronađena je riba s zelenim očima sličnim morskom psu duhu", navodi se u studiji.

Na početku su prepoznali ribu kao već poznatu vrstu, ali detaljnijim istraživanjem shvatili su da je to ustvari nova vrsta - Chimaera supapae, ili Andamanska kratkonosna himera. Himere, poznate i kao morski psi duhovi ili štakorske ribe, grupa su hrskavičnih riba koje žive u dubokim morima, na dubinama većim od 500 metara, kako se navodi u studiji. "Andamanska kratkonosna himera ima veliku glavu s presijavajućim zelenim očima i kratkom tupom njuškom", ističu istraživači.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Njeno tijelo je tanko i prekriveno kožom koja se ljušti, s repom sličnim niti. U studiji se navodi da je pronađen samo jedan primjerak mlade Andamanske kratkonosne himere, mužjak dug oko 50 centimetara.

Novu vrstu su istraživači nazvali prema profesorici Supap Monkolprasit, koja je svoj život posvetila proučavanju hrskavičnih riba u Tajlandu.

"Do sada je samo jedna Andamanska kratkonosna himera pronađena u Andamanskom moru, oko 160 kilometara od zapadne obale Tajlanda", navodi se u studiji.

Analiza DNK pokazala je da nova vrsta ima najmanje 7,9 posto genetskog odstupanja od drugih vrsta morskih pasa duhova. "Nova vrsta identificirana je na temelju veličine, oblika tijela, glave, boje i drugih fizičkih karakteristika", stoji u studiji. Andamansko more, koje se nalazi u Indijskom oceanu, proteže se duž obale Mjanmara i Tajlanda, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije