iPhone napokon dobiva opciju koju Androidi imaju već 15 godina

0
Radiosarajevo.ba
iPhone napokon dobiva opciju koju Androidi imaju već 15 godina
Foto: Unsplash / Ilustracija

Apple je tokom proteklih nekoliko godina uveo značajne promjene u svoj operativni sistem, ponajviše u izgled zaključanog i početnog ekrana.

Trebale su proći godine i godine dok je Apple omogućio widgete koji donose više informacija o aplikacijama na početnom ekranu, dok je na zaključanom ekranu sada moguće prikazati puno više korisnih informacija, a ono što je najvažnije jest da je Apple korisnicima dao veću kontrolu nad tim prikazom.

S novom verzijom svog mobilnog operativnog sistema, čije zvanično predstavljanje očekujemo početkom juna ove godine, Apple bi trebao napraviti još jedan korak dalje u omogućavanju personalizacije početnog ekrana.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Korisnici iPhonea tako bi trebali dobiti jednu opciju koju, naglašavaju na ZDnetu, Androidi imaju već - 15 godina. Trenutno, kada postavljate aplikacije ili widgete na početni ekran iPhonea, one zauzimaju cijeli ekran te na njemu nema praznog prostora. Ako izbrišete neku aplikaciju s ekrana, to će se mjesto popuniti sljedećom aplikacijom koja se nalazi na sljedećem ekranu (osim u slučaju posljednjeg ekrana naravno).

Na Androidu korisnici mogu odabrati koliko će aplikacija ili widgeta biti na ekranima, odnosno kako će urediti početni ekran. Dakle, mogu cijeli početni ekran ispuniti widgetima i aplikacijama ili mogu staviti samo one najvažnije tako da je ostatak ekrana prazan.

Znate li u kojoj zemlji iPhone 15 Pro Max košta nevjerovatnih 6.700 KM?

Znate li u kojoj zemlji iPhone 15 Pro Max košta nevjerovatnih 6.700 KM?

S iOS-om 18 i korisnici Apple bi napokon trebali dobiti tu mogućnost. Dakle, jednom kada ova verzija bude dostupna (dok je predstavljanje novih verzija iOS-a obično u lipnju, nove verziju najčešće postanu dostupne tek u rujnu), korisnici iPhonea na svojim će ekranima napokon moći ostaviti prazna mjesta. Iako to svakako nije revolucionarna promjena, nema sumnje da će je mnogi korisnici pozdraviti.

Informacije o novim opcijama iOS-a objavio je poznati analitičar Mark Gurman s Bloomberga, a zanimljivo je kako on tvrdi da na ovu nadogradnju softvera u Appleu gledaju kao na jednu od svojih najvećih, ako ne i najveću nadogradnju operativnog sistema u historiji kompanije. Pored spomenute veće personalizacije ekrana, nova verzija iOS-a trebala bi donijeti i veću implementaciju umjetne inteligencije u Appleove telefone, javlja Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije