Internet može biti veoma opasan: Ove tri navike mogu vam ugroziti sigurnost podataka

0
Radiosarajevo.ba
Internet može biti veoma opasan: Ove tri navike mogu vam ugroziti sigurnost podataka
Foto: Unsplash.com / Pretraživanje na internetu/Ilustracija

Sigurnost na internetu je važnija nego ikad prije, a neki od nas možda nesvjesno izlažu svoje podatke riziku.

U nastavku su izdvojene uobičajene greške koje morate da izbjegavate kako biste sačuvali svoju sigurnost tokom korištenja tehnologije.

Kada ste posljednji put razmislili o svojim korisničkim imenima na različitim internet platformama? Jesu li neka od njih previše lična ili lako prepoznatljiva?

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Evo uobičajenih grešaka koje treba da izbjegavaju, zajedno sa praktičnim rješenjima kako se zaštititi.

1. Javljanje na telefon: Na prvi pogled, odgovaranje na pozive može da djeluje bezopasno, ali kriminalci sve više koriste naprednu tehnologiju kako bi snimili i iskoristili isječke vašeg glasa. Najbolje bi bilo da pustite pozivaoca da prvi progovori. Ako ne čujete odgovor, budite spremni da prekinete poziv.

Kako spriječiti nasilje na internetu: Predviđene visoke novčane kazne za počinioce

Kako spriječiti nasilje na internetu: Predviđene visoke novčane kazne za počinioce

2. Dijeljenje na društvenim mrežama: Većina društvenih medija postavlja profile na "javno". To znači da sve što objavite, uključujući fotografije i lične informacije, može da bude vidljivo svima na internetu. Da biste povećali svoju privatnost, postavite svoje profile na privatno. Na taj način, samo odabrane osobe koje ste prihvatili mogu da vide vaše objave i informacije.

3. Pregledavanje dokumenata: Kao što se mnogo puta upozoravalo, nikada ne otvarajte nikakve datoteke ili dokumente koje ste dobili od nepoznatih pošiljalaca. Dodatno, čak i pregledavanje nekih dokumenata u vašem inboxu može da predstavlja rizik.

U nekim slučajevima, zlonamjerni dokumenti mogu da zaraze vaš računar i omoguće hakerima pristup. Da biste se zaštitili, pazite da redovno ažurirate svoj operativni sistem, uključujući Windows, kako biste dobili najnovije sigurnosne nadogradnje, prenosi Srpska Info.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije